2014-01-17 19:38:38• hírek • Kocsis Zoltán

Tucatnyi utcában bővült a közvilágítás Szatmárnémetiben

Tucatnyi utcában és néhány parkolóban félszáznál is több oszloppal bővítette a közvilágítást Szatmárnémetiben az önkormányzat. Ennek kapcsán Dorel Coica polgármester elmondta, „rendet kíván tenni" a Pirosberek körüli városrészben és a jövőbeni projektekről is beszélt.

„Az önkormányzat feladata, hogy biztosítsa a közszolgáltatásokat valamennyi lakos számára. Ezért volt fontos a közvilágítás bővítése", áll a polgármesteri hivatal közleményében.

A mostani beruházás 2013 augusztusában vette kezdetét és 245.926 lejbe került - kizárólag saját forrásból. Ennek köszönhetően 13 utcában és hat parkolóban hatvanhat oszlopot helyeztek ki - közülük 27 darab kilenc méter magas. A beruházáshoz felhasznált vezetékek hossza 2500 méter.

A legnagyobb mértékű beruházás a Victoriei utcát érintette, ahol 1,1 kilométeren 22 oszlopot helyeztek ki. Az oszlopokra gazdaságos égőket szereltek, ám ezt követően csakis LED-es világítótesteket alkalmaznak majd, mondta Coica.

Az alkalmat megragadva a polgármester kiemelte, hogy „szeretne rendet rakni a Pirosberek körüli városrészben. Az itteni épületek nagy része illegálisan épült. Ezért két választásunk van: vagy leromboltatjuk őket vagy legalizáljuk a tulajdonviszonyokat és megadóztatjuk a tulajdonosokat. Egyszer s mindenkorra el kell különíteni a pihenő övezetet a lakónegyedtől", jelentette ki Coica.

Ami a közvilágítás bővítését illeti, a következő lépésben 21 helyszínre kerülnek majd világítótestek: ez magába foglal három teljes utcát és három templomot. A polgármesternek azonban ennél is nagyobb léptékű tervei vannak. „Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) sok más város előtt megnyertünk egy három millió eurós pályázatot, amelyből a város teljes közvilágítását modernizálni tudnánk. Csakhogy itt 15%-os az önrész. Ezért megpróbáljuk megnyerni ezt a pénzt az Európai Uniótól, mivel ott az önrész csak 2%-os. Addig is az EBRD-t készenlétben tartjuk", jelentette ki Dorel Coica.

Városszerte 13 utcában bővült a közvilágítás:
- Gheorghe Bulgar utca
- Páskándi Géza utca
- Victoriei utca
- Teleki Blanka utca
- Muşeţel utca és parkoló
- Armoniei utca és parkoló
- Pompierului utca és parkoló
- Constelaţiei utca és parkoló
- Aurora utca és parkoló
- Petru Bran utca Brâncoveanu és Petőfi Sándor utcák között
- Nufărului utca
- Ambudului utca és parkoló
- a Lucian Blaga utca CU2 - CU14 és CG1 - CG5 tömbházainak belső udvara
- Ganea utca

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: