2019-07-28 08:06:55• hírek • Nagy Tímea

Tucatnyi ősi mesterséggel ismerkedtek meg a gyermekek az Aranykapu Egyesület táborában (képgaléria)

Képek: Zoltán Ildikó
Képek: Zoltán Ildikó

Vannak olyan hagyományos mesterségek, melyekkel manapság már a televízióban sem találkozunk, pedig pár évtizeddel ezelőtt még igazán nagy hasznukat vettük. 

Ilyen többek között a szövés és a kötélverés is, és még az a sok másik, melyekkel az Aranykapu Egyesület 30 fős kis csapata ismerkedett július utolsó hetében. A csipet csapat a szorgos munka mellett rengeteg mókában is részt vett. Gyermekkacajtól zengett a Holló utca 12, azaz a Fonó. 

 

A házban és az aprócska, ám mesebeli hangulatú udvarán egyszerre több helyen zajlott a munka. A résztvevők vetésforgóban váltották egymás között a feladatokat. Mindenki kivette a részét mindenből. Nem volt idő unatkozni, nem mintha a táborozók azért jelentkeztek volna az Aranykapu Egyesület alkotótáborába, hogy orrot lógatva ücsörögjenek. Öröm volt személyesen megtapasztalni, látogatásunk alkalmával, hogy a 8-13 éves korosztályú apródok egyikénél sem volt telefon, és nem is hiányolták az internet adta örömöket.

 

Az idei tábor a ház körüli teendők, a hasznos, ám kreativitást és némi kézügyességet egyaránt igénylő tevékenységek köré épült, mint az előbbiekben már említett szövés előre felszabdalt rongyszalagból, csuhéból, illetve a kötélverés. Ezzel egy időben cipót sütöttek a konyhában, zöldséges-sajtos, zöldfűszeres kétszersültet állítottak össze a teraszon. A kis kertben illatoztak a frissen elültetett fűszernövények. Agyagozás is volt, nemezelés, vesszőfonás, de előkerült a gereben is az ötnapos móka során.

 

A délután hatig tartó foglalkozások során a gyermekek felszabadultan alkottak és játszottak. Megtapasztalták, milyen mikor nem muszájból, hanem kedvtelésből hoznak létre a semmiből valamit, és mindezt ők maguk oldják meg az elejétől a végéig. Ebben az egyesület mesterei közül egyszerre öten voltak a segítségükre, így minden tevékenységet egy-egy népi mesterség szakértője mutatott meg a kíváncsi közönség számára.

 

Az aranykapus táborok a hagyományos mesterségek alapjai mellett megtanítják a kicsiket arra, hogy a kitartó szorgalomank, bizony, van gyümölcse, és ők is képesek munkára, no meg a szüretre.

 

Az Aranykapu Egyesület köszönetét tolmácsoljuk a szülők számára, akik elhozták gyermekeiket a táborba, valamint a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap számára, hiszen támogatásuknak köszönhetően jöhetett lértre egy ennyire sokszínű kavalkád a lelkes résztvevők számára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: