2018-10-05 09:30:31• hírek • Bede Emőke

Tucatnyi díj a Szatmár megyei ökoiskoláknak

Az ökoiskola-programot (Eco-School) 1994-ben indította el világszerte a Dániában alapított Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány (Foundation for Economic Education - FEE). Célja, hogy a tanintézmények oktatási programjukban minél nagyobb szerepet kapjon a környezettudatosságra való nevelés.

Országunkban az ökoiskola-programot a bukaresti Kárpát-Duna Geoökológiai Központ (CCDG) koordinálja. Romániában 305 tanintézmény mondhatja el magáról, hogy sikeresen vett részt a kezdeményezésben, ezek jelentős része, 231 pedig már zöld zászlóval is rendelkezik, azaz kiemelkedő eredményt értek el a tevékenységek folyamán.
 

Megyénkből ebben az évben 14 tanintézmény vett részt a programban, s büszkén mondhatjuk, hogy sikerült országos viszonylatban is szép eredményeket elérniuk, ugyanis az összesítő listán negyedik helyen végeztek. Ehhez a lenyűgöző teljesítményhez gratulált a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, a program területi koordonátora, Békéssy Erzsébet a péntek délelőtt megrendezett, helyi szintű díjátadón. Békéssy beszédében kiemelte, hogy a szép eredmények láttán nem lehet elkényelmesedni, hanem tovább kell folytatni a környezetvédelem jegyében zajló tevékenységeket. Ugyanakkor az ügynökség vezetője visszaidézte a Millió Kupak – Millió Mosoly akció sikerességét is, mely nemcsak az elért eredmények által válhat követendő példává, hanem azáltal is, hogy megmutatta, igenis össze lehet fogni egy nemes, közös javunkat szolgáló cél érdekében.
 

Békéssy köszöntő beszéde után következhetett a díjazás, melynek során a következő tanintézmények részesültek elismerésben: 6-os Számú Napközi Óvoda, Guliver Napközi Óvoda, „Draga mea” Napközi Óvoda, Octavian Goga, Avram Iancu, Mircea Eliade, Balcescu-Petőfi, Vasile Lucaciu, Ion Creanga és a 10-es Számú Általános Iskolák, Constantin Brancusi Technológiai Líceum. Gheorghe Dragos Közgazdasági Középiskola, Ioan Slavici Főgimnázium, valamint a Piskolti Általános Iskola. Ugyanakkor van a megyében egy olyan diáklány is, kinek munkája országos szinten is kiemelkedett: Alexandra Sorian, az Avram Iancu Általános Iskola tanulója a programban tanúsított elhivatottságáért ajándékcsomagot kapott.




 

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy a program során elsajátított környezettudatos szellemiséget vigyék tovább a mindennapjaikba is, hiszen csak így lesz a jövő generációjának egy élhető, tiszta élettere. Ugyanakkor Békéssy Erzsébet egy decemberben induló, ugyancsak a szelektív hulladékgyűjtés jegyében zajló kampányról is ejtett néhány szót, melyről további részletekre a későbbiekben lehet majd számítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: