2017-02-14 08:38:18• hírek • Debrecen,

Tu biSvát - szatmáriak és nagykárolyiak Debrecenben

A Várdomb utcai zsinagóga előtt gyülekeztek február 12-én a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség azon tagjai, akik a Debreceni Zsidó Hitközség elöljárói meghívását elfogadva a fák újéve - héber nevén Tu biSvát - ünnepségen szándékoztak részt venni. Nagykárolyban hárman csatlakoztak az utazókhoz. Pálffy Tamás Szabolcs beszámolója.

Tu biSvát, napjainkban egyre népszerűbb ünnep a zsidóság számára, melynek történetéhez tartozik, hogy az ősi Izraelben, svát hónap 15-én ültették a gyümölcsfákat. Jellemző az ünnepre, hogy e napon igyekeznek minél több gyümölcsöt enni, elsősorban olyanokat, amelyek Izraelben megteremnek, mint: szőlő, füge, datolya, gránátalma, olajbogyó. Ezeket a Tóra is említi. A Bibliában utalást találunk a fák újévére nézve: „Ha majd bementek arra a földre, és ültettek mindenféle gyümölcsfát, tartsátok a gyümölcsét körülmetéletlennek, három esztendeig legyen körülmetéletlen: ne egyétek! A negyedik esztendőben pedig szenteljétek minden gyümölcsét ünnepi ajándékként az Úrnak! Az ötödik esztendőben már megehetitek a gyümölcsét. Így bőven fog teremni nektek. Én, az Úr, vagyok a ti Istenetek!" (3Móz 19, 23-25)

A közös ünnep helyszíne a Pásti utcai orthodox zsinagóga volt, ahol délután fél háromtól könyvbemutatóra került sor. Szénási Mihály író és újságíró vezette azt a beszélgetést, melynek keretében négy szerző két kötetével ismerkedhetett a népes közönség. Előbb a fiatal korosztályt képviselő Kész Réka, Kiszely Zsófia és Tácsik Hunor kötete (Léptek) volt fókuszban, majd a szépkorúnak számító Dr. Feuermann László Kis könyv a holokausztról fiataloknak című munkája előzményeiről és hátteréről vallott. E programrészt Komódi Károly (Kaiko) zenés műsora tette teljessé.

A szervezők külön köszöntötték a Szatmári Zsidó Hitközség elnökét, Décsei Miklós urat. A Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás örömét fejezte ki, hogy Nagyváradról, Szatmárnémetiből és Nagykárolyból érkezett hittestvéreikkel együtt ünnepelhetnek, majd felkérte Koppelman Félix nagyváradi elnököt, ossza meg ünnepi gondolatait. Ezután Dr. Ascher G. Ehrenfeld rabbi vette át a mikrofont, gratulált Horovitz Tamásnak, hogy a gyönyörűszépen felújított Bét Hámidrás ismét megtelt ünneplő hittestvérekkel. A nagytekintélyű rabbi a gyümölcsfa rügyeiről, virágairól és a gyümölcsökről beszélt, majd a körülötte szaladgáló zsidó kislányra mutatva kijelentette: „Itt a gyümölcs, itt a jövő!"

A Nagyváradi Zsidó Hitközség művészeti csoportja, a Hakeshet Klezmer Band és a Gyuri Vilan Kórus színvonalas műsorral gazdagította az ünnepséget. A tánc és a zene nyújtotta kulturális ajándékot örömmel fogadták a résztvevők. A szervezők gyümölcsajándékot adtak a debreceni orthodox zsinagógában ünneplőknek, majd - az esemény koronájaként - együtt énekelték Izrael nemzeti himnuszát (Hatikva / Remény).

Debrecenből Szatmárnémetibe utazva, gyümölcsillattal és hálaadással volt tele a kisbusz. Mindkét városban tél van, de ilyenkor kirügyeznek a fák Erec Izraelben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: