2017-02-02 09:27:49• hírek • MTI/dpa

Trump világa - Lezárt határok és határtalan lelkesedés

A világot elöntötte a felháborodás hulláma, de az Egyesült Államok számos vidékén még távoli dörgés sem hallható. Donald Trump pontosan azt csinálja, amit a választási kampányban ígért. Az, hogy az új amerikai elnök számos elődjének a módszerével is szakít, még egy ok Trump híveinek az elnök ünneplésére - írja a dpa washingtoni elemzésében.

Az emberek Floridában, Texasban, Iowában vagy Georgiában el vannak ragadtatva a beutazást, bevándorlást szigorító Trump-féle rendelettől, a mexikói faltól, a drákói biztonsági intézkedésektől és az "Amerika az első" jelszótól. Ez nem illik bele az Egyesült Államok liberális arculatába, amelyet Németországban is gyakran előnyben részesítenek, de Amerika sohasem állt csak a (New York-i) Times Square-ből.

Jay Lin maga is bevándorolt több évtizeddel ezelőtt, s a CNN egyik interjúsorozatában így érzékeltette az Egyesült Államok fenyegetettségét: "Rettenetes. Amíg nem találjuk meg az abszolút biztos ellenőrzéshez vezető utat, nem élhetünk továbbra is úgy, ahogy eddig".

Szigorúan véve Trump rendelete elmarad a muzulmánok kitiltását szorgalmazó választási ígéretétől. A dekrétumból tekintélyes, nagy számban muzulmánok lakta országok kimaradtak.

Robert Lastra Kubából vándorolt be, Texasban él. Azt mondja, az erőszak, a gyilkosságok, az emberölések egész városnegyedeket tettek veszélyessé, ahol nem ajánlatos az utcán járni. A beáramló menekültekről a következőket mondja: "Végre valaki csinál valamit, hogy ezeket az embereket alaposan átvizsgálják. Az alkotmány nem biztosít számukra jogot az ittlétre."

James Hitt Iowából riasztó példának nevezi a németországi és a svédországi "megerőszakolási válságot", amelyet szerinte Közel-Keletről származó menekültek váltottak ki. Ilyesminek az Egyesült Államokban nem szabad előfordulnia - mondja Hitt, s hozzáfűzi: "Számomra a fedél nélküli veteránok fontosabbak, mint a szíriai menekültek".

A Fehér Ház tisztában van azzal, hogy Trump politikáját nagyfokú helyeslés övezi a támogatók körében, pontosan célozva kiszolgálja az igényeket és a hangulatot. Támogató tájékoztatási eszközök kísérik mindezt, széles a felsorakozó értelmiségiek köre és az oldalbiztosítás.

A határőröket, útlevélkezelőket, akik nem tartják magukat a bírósági végzésekhez és az érkezőket érvényes vízum birtokában is visszaküldik, igazi ellenállókként ünneplik az interneten. Egy bizonyos Alex Jones oldalán megjelent hozzászólás dicséri Trump csapatát: "Évszázadokon át fehér férfiak irányították ezt az országot, s csak fehér férfiak tudják erősíteni" - olvasható az Infowars oldalon.

Újságírókat "a Fehér Ház meg nem nevezett munkatársai" olyan értékelésekkel látják el, hogy a beutazási tilalom megvalósítása hatalmas sikertörténet. Stephen Miller, Trump tanácsadója, az elnöki rendelet egyik szellemi atyja úgy véli: "Ha nincsenek tiltakozások, valószínűleg semmi nagyobb jelentőségű dolgot nem cselekedtek."

Van olyan tézis is, hogy a tiltakozásokat tudatosan szítják, hogy a lakosság torkig legyen velük. A National Review így ír: "Ez most nem az önelégültség ideje, hanem idő arra, hogy friss pillantást vessünk a határellenőrzésre és a bevándorlási politikára. A rendelet nem az amerikai értékek elárulása, hanem sokat ígérő új kezdet lehet - miközben az amerikai együttérzést is változatlanul erősen tápláljuk." A továbbiakban a National Review így ír: "Tudjuk, hogy terroristák beszivárognak a menekülttömeg közé. Egy rövid idejű tilalom problematikus országok esetében és a biztonsági intézkedések felülvizsgálata értelmes és okos dolog".



Annak, aki az érzelmekben akar fürödni, olvassa a The Washington Postot - javasolja a Breitbart News portál, s magát a tisztán látni akaró felnőttek médiumaként ajánlja. A beutazási rendelet kritikáját kerek-perec elutasítják. "Végre felnőttek kormányoznak" - olvasható ki a hozzászólásokból. Mások tele vannak gyűlölettel a muzulmánok iránt, kiknek gépies távoltartása a szemükben hatékonyabb bármely törvénynél.

Az ENSZ statisztikája szerint 2015-ben 65,3 millió ember keresett védelmet háborúkkal, konfliktusokkal, üldözéssel szemben. Az Egyesült Államok a 2016-os költségvetési évben, 2015 októbere és 2016 szeptembere között 84 995 menekültet fogadott be. Ez kevesebb egyes országok adatához képest, de arányos a népesség számával. Sean Spicer, Trump szóvivője sok amerikai szívéből beszél, amikor azt mondja, hogy "még mindig kiváltság hozzánk jönni. Mi vagyunk a világ legnagyszerűbb országa".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: