2015-11-23 10:21:20• hírek • MTI

Trump ismét a független elnökjelölti indulással fenyegetőzött

Újból azzal fenyegetőzött vasárnap Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező republikánus elnökjelölt-aspiráns, hogy függetlenként küzd majd tovább a Fehér Házért, ha a pártja nem bánik vele korrekt módon.

Trump az ABC televíziónak nyilatkozott erről a szándékáról, azokra a sajtójelentésekre reagálva, melyek szerint a Republikánus Párt vezetésének egyes tagjai összefogtak, hogy kiiktassák őt a versenyből. A The Wall Street Journal értesülése szerint a csoport arra készül, hogy titkos adományozókra támaszkodva "gerillakampányt" indítsanak az ingatlanmogul és valóságshow-sztár "legyőzésére és megsemmisítésére".

"Meglátjuk, mi történik. Nagyon érdekes lesz. De az összes közvélemény-kutatás szerint én vezetek, méghozzá sokkal" - mondta Trump, hozzátéve: azt szeretné, ha a pártban a vetélytársaival azonos elbánásban részesítenék.

A The Washington Post és az ABC News vasárnap közzétett, közös közvélemény-kutatása szerint Trump 32 százalékos támogatottsággal vezet a 22 százalékon álló Ben Carson, volt idegsebész előtt. A Fox News felmérése szintén tíz százalékpontos előnyt mutatott ki Trump javára Carsonnal szemben, de ebben a felmérésben az állás 28 százalék 18 százalékkal szemben.

Őket mindkét felmérés szerint Marco Rubio floridai szenátor, Ted Cruz texasi szenátor és Jeb Bush volt floridai kormányzó követi. Mindhárom politikus támogatottsága egy számjegyű. A többiek tábora egyik felmérés szerint sem éri el a 3 százalékot.

Ez azért fontos, mert a republikánus elnökjelöltségre pályázó republikánus politikusok következő, december 15-i vitáját megrendező CNN a legalább 3,5 százalékos országos támogatottságot szabta meg a közvetítésben való részvétel feltételéül. Ezt kiválthatja, ha valamelyik riválisra párttársaik 4 százaléka lenne hajlandó voksolni a legelső két előválasztási fordulót februárban megtartó Iowában és New Hampshire-ben.

Trump önállósodásának lehetősége sokakat aggaszt a republikánus táboron belül. Egy ilyen fordulat ugyanis szavazatokat vonna el a párt hivatalos elnökjelöltjétől és a demokraták malmára hajtaná a vizet.

A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns egyébként vasárnap megerősítette, hogy ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert, mint mondta, az "semmiség" ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet embereket fejeztet le. Megismételte azt is, hogy nyilvántartásba vetetné a muszlimokat és megfigyeltetné a mecseteket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: