2020-06-12 08:49:12• hírek • Bede Emőke

Trichinellával fertőzött sertéshúst találtak egy Szatmár megyei településen

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A június 5-11. közötti időszakban a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság összesen 94 olyan akciót szervezett, melyek főként a vágóhidakat, hús- és tejfeldolgozó üzemeket, a bevásárlóközpontokat, az élelmiszerpiacokat, pékségeket, cukrászdákat érintették.

Az érintett periódusban egy szatmári hentesüzletet 10 ezer lejre bírságoltak, mert az általa eladásra kínált termékeket előzetesen nem megfelelően csomagolta be és címkézte fel, két szatmári, két nagykárolyi és egy avasfelsőfalui termelőt pedig azért részesítettek figyelmeztetésben, mert a zöldségek és gyümölcsök értékesítése során nem tartotta be a hatályos szabályozásokat.


Mivel az afrikai sertéspestis miatt továbbra sem lehet friss disznóhúst, darált húst vagy egyéb húskészítményeket az EU más országaiba szállítani, ezért a DSVSA munkatársai erre is szenteltek egy ellenőrző akciót. A halmi határátkelőnél például 5,4 kilogrammnyi húskészítményre bukkantak, melyeknek összértéke elérte a 130 lejt. A termékeket a hatóság lefoglalta, majd megsemmisítette.


Trichinellával fertőzött sertés Turcon

A hét folyamán egy turci család disznót vágott, és szerencséjükre nem felejtkeztek el a melegen ajánlott trichinella-vizsgálatról sem. Az analízis ugyanis kimutatta, sajnos fertőzött a sertés, így fogyasztása az egészségre komoly veszélyt jelenthet. Mivel az állatot a gazda korábban annak rendje és módja szerint bejelentette az országos adatbázisba, ezért hamarosan kártalanítják majd vesztesége miatt: a 140 kilogrammos sertésért mintegy 1610 lejt fog kifizetni neki a hatóság.


Amennyiben szeretné látni, az előttünk álló hétvégén hol lehet trichinella-vizsgálatot végezni, kattintson ide.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: