2013-09-20 19:27:17• hírek • Kocsis Zoltán

Trichinával fertőzött sertést találtak Szatmár megyében

Trichinával fertőzött sertést találtak Szatmár megyében az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei. Az egy mázsát meghaladó húst lefoglalták, a gazda pedig ezer lej fölötti kárt szenvedett.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a sertést a Szatmárpálfalva községhez tartozó Petyén településen találták. Az állat közel 120 kilogramm volt, a szakemberek pedig az összes húst lefoglalták. A sertés tulajdonosa ezzel 1080 lejnyi kárt szenvedett, hisz ennyiért tudta volna értékesíteni a húst.

A trichina egy élősködő fonálféreg, mely emlősök bélcsatornájában és izomzatában él. Mivel kizárólag húsevéssel terjed, ezért csak ragadozó, dögevő, vagy mindenevő emlősöket fertőz; köztük az embert is. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik, ha nyersen fogyaszt fertőzött sertéshúst.  Emberben a fertőzés olykor halálos kimenetelű szívizomgyulladáshoz vezethet.

Az igazgatóság közleménye szerint a szeptember 13-19 között munkatársaik több ellenőrzést is végeztek, amelyek során a táp raktározásának körülményeit ellenőrizték, Három szatmárnémeti és egy szatmárpálfalvi kereskedelmi egységet meg is bírságoltak összesen 2400 lej értékben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: