2014-06-24 11:18:13• hírek • MTI

Traian Basescu nem mond le

Utolsó napig ki akarja tölteni mandátumát Traian Basescu államelnök, aki nem kíván lemondani államelnöki tisztségéről azt követően, hogy családjának több tagját korrupciógyanú érte. Emiatt a parlament nyilatkozatot tervez elfogadni, amelyben a lemondását kérik.

Basescu ismét elhatárolódott az előzetes letartóztatásban lévő testvére, Mircea Basescu korrupciós ügyétől, akit befolyással való üzérkedéssel és 250 ezer euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. Traian Basescu államelnök öccsét péntek este helyezték 30 napos előzetes letartóztatásba, miután olyan rejtett kamerás felvétel került napvilágra, amelyen egy azóta elítélt személy fiával tárgyal arról, hogy utóbbi apja miként kerülhetne ki a börtönből, illetve, hogyan kaphatna enyhébb ítéletet.

Basescu elmondta: nem tudott semmit testvére ügyleteiről, és nyomatékosította, hogy a titkosszolgálatok sem értesítették arról, hogy testvére egy kétes üzletekből meggazdagodott alvilági család tagjaival került közeli kapcsolatba, amelynek fejét emberölési kísérlet miatt májusban csaknem kilenc évre börtönbe zárták.

Hétfőn került nyilvánosságra az a bírósági indoklás, amely Mircea Basescu előzetes letartóztatásba helyezéséről szóló első fokú ítélet bírói érveit tartalmazza. A bíró szerint a korrupcióval gyanúsított Mircea Basescu elismerte, hogy pénzt kapott, de nem tudta igazolni hitelesen, hogy csak kölcsönről lett volna szó. Megállapította, hogy Mircea Basescu elhitette a befolyását megvásárolni akaró személlyel, hogy ő valóban hatni tud testvérére, és "kijárható" a vádlott számára a kedvező igazságszolgáltatási döntés. Az előzetes letartóztatásról hozott döntés még nem jogerős, a bukaresti ítélőtábla várhatóan pénteken tárgyalja Mircea Basescu fellebbezését.

Az államelnök bocsánatot kért a lakosságtól testvére által okozott botrány miatt, de hangoztatta, hogy ő nem követett el semmit, és úgy véli hogy nem tehető felelőssé azért, amivel egy másik személyt vádolnak még akkor sem, ha ez éppen a testvére. Leszögezte, testvérével csak kétévente egyszer találkozik, aki Konstancán él feleségével, ő meg Bukarestben.

Basescu megismételte, hogy a befolyással való üzérkedés gyanúja őt nem érintheti, hiszen az alvilági figura, akinek fia állítólag megvásárolta Mircea Basescu befolyását, végül csaknem kilenc év börtönbüntetést kapott.

Szintén hétfőn közölte a legfőbb ügyészség, hogy május végén az államfő veje ellen, Basescu nagyobbik lányának férje, Radu Pricop ügyvéd ellen is bűnvádi eljárást indítottak egy másik korrupciós ügyben.

Állítólag egy telek visszaigénylése képezi az ügy lényegét. Erről korábban a román sajtó megírta, hogy az ügyvéd több személlyel együtt megvásárolta a neves román történelmi Bratianu család egyik telkére vonatkozó utódlási jogot, és ennek alapján mintegy 10 millió eurót kaptak a restitúciós hatóságtól. Az újságírók azt állítják, hogy az ügyvéd hamis iratokat használt fel több per megnyerése érdekében, ami lehetővé tette, hogy a tekintélyes összeg birtokába jussanak.

Basescu erről az ügyről csak annyit mondott, hogy nem ismeri a részleteit, és minden állampolgárnak felelnie kell tetteiért az igazságszolgáltatás előtt.

A lemondás elutasításával az államfő Victor Ponta miniszterelnöknek és több román politikusnak válaszolt, akik távozását kérték az ország éléről.

A parlament Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök javaslatára olyan határozatot akar elfogadni, amely Basescu lemondását kéri. A kormánykoalíció pártjai megállapodtak, hogy szerdáig véglegesítik a nyilatkozat szövegét, és akkor döntik el, hogy támogatják-e. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: csak a végleges nyilatkozat szövegének ismeretében alakítják ki álláspontjukat. Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke úgy vélte, hogy nem célszerű és nem hasznos Basescu esetleges lemondása, mert politikai válságot idézne elő, ami árt Romániának.

Országunkban az év végén tartanak államelnök-választást, amelyen Basescu már nem jelöltetheti magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: