2009-07-19 08:24:17• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Traian Basescu Tusnádfürdőn

Románia minden közösségének, állampolgárának szüksége van autonómiára a központi kormányhoz fűződő viszonyában, függetlenül attól, hogy Székelyudvarhelyről vagy más romániai helységről, például Tulceáról vagy Caracalról legyen szó - mondta szombaton Tusnádfürdőn Traian Basescu.

A román államfő a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktárbor zárónapján tartott előadást, megosztva a pódiumot  Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével.  
A romániai rendszerváltás óta eltelt húsz év alatt az országban  visszafordíthatatlanná vált a demokratizálódási folyamat, de ez a demokratikus rendszer még törékeny - mondta. Az európai választások utáni helyzetről szólva megállapította, hogy a baloldal nem volt képes a maga javára fordítani a válságot, fölényesen nyert a jobboldal. Megjelentek ugyanakkor a szélsőséges megnyilvánulások is, mégpedig nem csupán a román pártokban - hangsúlyozta.

Utalt a gazdasági válságra, amely szerinte nem a kapitalizmus kudarcát jelenti, hanem inkább korrekciót, segítette észhez téríteni a gazdaság szereplőit. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ebből a válságból az ország képtelen egymaga kilábalni.
Románia tovább kívánja fejleszteni stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal, nem csupán politikai és katonai, hanem gazdasági téren is - hangoztatta Basescu.  Hozzáfűzte: országa azokkal kíván elsősorban együttműködni Európában, akiknek hasonlóak az érdekeik. Példaként említette a franciák és a lengyelek által támogatott agrárpolitikai elképzeléseket.

Ahhoz, hogy Románia versenyképes legyen, intézményi megújulásra van szüksége, ennek része lenne az alkotmányreform, amelynek az autonómia megvalósulásához kell majd elvezetnie. Ennél a mondatnál a főleg székelyföldiekből álló hallgatóság megtapsolta az államfőt. A mondat másik felének elhangzásakor azonban hangos hurrogásokkal illették őt, mivel leszögezte: az autonómia minden közösséget egyformán megillet, legyen szó Székelyudvarhelyről vagy más romániai helységről, mint Tulcea vagy Caracal. Magyarázatképpen kifejtette: számos területen a központi kormány szerepét csökkenteni kell, a döntéseket helyi szintre kell leadni, például az iskolai oktatásban vagy a kórházak kezelésében.

A hallgatóság még hangosabb elégedetlenséggel fogadta azt a kijelentését, amellyel emlékeztetett a román alkotmány első cikkelyére: "Románia egységes, szuverén nemzetállam". Ezt a mondatot éles füttykoncert közepette többször megismételte. Felhívta a figyelmet, hogy a válságból csak az emberek közötti szolidaritás révén lehet kilábalni. Nehéz megérteni azokat - mondta -, akik ezekben a nehéz időkben a nemzet szolidaritását ássák alá.

A közönség heves reagálásával szemben a moderátorként szereplő Németh Zsolt felhívta a figyelmet a párbeszéd fontosságára. Orbán Viktor megállapította: Basescu korábbi pártja és a Fidesz egy politikai közösséghez - az Európai Néppárthoz - tartozik az Európai Unión belül s ez az időnként fellépő konfliktusok ellenére Magyarország számára értékes együttműködési lehetőség. 

A románok és a magyarok sorsában ma is vannak közös elemek, hiszen például őket együttesen fenyegeti az energiafüggőség - fejtette ki a Fidesz elnöke. Szerinte e kiszolgáltatottság ellen közösen kell fellépni. "Stratégiai magyar érdeknek tartom, hogy a magyar energiafüggőség feloldására csak olyan módszereket válasszunk, amelynek részese, sőt egyik oszlopa Románia is" - szögezte le.

"Mi a Fideszben alig várjuk azt a pillanatot, amikor közösen viselhetjük a felelősséget a román-magyar kapcsolatrendszerért" - mondta Orbán Viktor, kifejezve reményét, hogy Basescu újabb mandátumot nyer az őszi elnökválasztáson, Magyarországon pedig jobboldali kormány lesz. Mint megállapította, akkor közösen állíthatnak majd össze egy együttműködési csomagot, amelynek eredményeként a két ország együtt léphet előre a következő esztendőkben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: