2021-06-18 08:05:43• hírek • Bede Emőke

Tövisháti és felcsíki táncokkal ismerkedhettek meg a szatmáriak

Rég várt, különleges élményben lehetett része mindazoknak, akik az elmúlt hétvégén ellátogattak a szatmári Iparosotthonba: a Röpike néptánccsoport két tájegység táncait is elhozta a helyi közönségnek, a nagyváradi Soroglya zenekar pedig egy színes népzene-csokorral készült az alkalomra.

A Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósuló esemény első felében a Röpike néptánccsoport tagjai tövisháti táncokkal ismertették meg az érdeklődőket, majd átadták a színpadot a szatmáriak által már jól ismert Soroglyának. A népzenei koncert után ismét a táncosok léptek a közönség elé, ez alkalommal felcsíki táncokkal töltve meg az Iparosotthon díszes termét. Mondanunk sem kell, mind a néptáncelőadás, mind a nagyváradi zenekar koncertje zajos sikert aratott a közönség körében, viszont ezzel még nem ért véget a mulatság, csupán új helyszínre költözött.




A nap második felében ugyanis az eseményeknek a Borókagyökér Egyesület szárnyai alatt működő Lépésház adott otthont. Az itt zajló tevékenységeket Dimény Eszter, a Soroglya zenekar énekese indította el, aki új népdalokat tanított a gyerekseregnek, az estét pedig az immár felnőtteknek szóló táncház zárta. Mint azt Kása Melinda szervező a Szatmár.ro-nak kifejtette, a rég várt összejövetelre több olyan néptánccsoport is ellátogatott, akik a hétköznapokban is aktív kapcsolatban állnak a Vándortáncház néven ismertté vált mozgalommal, így a szatmári tagok mellett jelen voltak a szamoskrassói, pusztadaróci, óvári, dobrai és bogdándi csoportok is, akik hajnalig ropták együtt a táncot.



Noha a koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben az eseményeket csupán korlátozott számú résztvevővel lehetett megszervezni, a pandémia visszaszorulásának köszönhetően ismét egyre többen csatlakozhatnak ezekhez. A gyerekek felkészítése már jelenleg is zajlik, Kása Zsolt és Melinda a Lépésházban heti rendszerességgel tart oktatást. Keddenként 17:30-tól a legkisebbeknek, tehát az óvodásoktól az első osztályosokig, 18:30-tól 19:30-ig pedig az ennél idősebb gyerekeknek, azaz az utánpótlásnak tartanak órákat. Szerdáként szintén két csoport, az utánpótlás, illetve a röpikések vesznek részt a felkészítő tevékenységben.


Természetesen a Lépésház ajtaja nyitva áll azok előtt is, akik még csak most döntöttek úgy, magasabb szintre emelnék néptánctudásukat. Mindazok, akik szívesen csatlakoznának a Kása Zsolt és Melinda által oktatott csoportokhoz, tárcsázzák bizalommal a 0761-135-700-as telefonszámot, ahol minden további információról készségesen tájékoztatják őket, illetve érdemes követni a Röpike Egyesület és Néptánccsoport hivatalos Facebook-oldalát is, ahol rendszeresen beszámolnak a legfrissebb újdonságokról és közelgő programokról is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: