2009-06-05 14:34:11• hírek • MTI/AP/AFP

Továbbra sincs nyoma az Airbusnak

Továbbra sincs nyoma a francia légitársaság Rio de Janeiro-Párizs járatának, amely öt napja tűnt el az Atlanti-óceán felett 228 emberrel a fedélzetén.

A francia közlekedési államtitkár pénteken rossz hírnek nevezte, hogy a brazil légierő nem a lezuhant Airbus roncsait találta meg a katasztrófa feltételezett helyszínén, és "rendkívüli óvatosságra" intett mind a keresésben, mind az óceánban talált roncsokról szóló bejelentésekkel. Dominique Bussereau az RTL rádiónak kijelentette: a keresést folytatni kell, és a legfontosabb feladat, hogy megtalálják az Air France 447-es járatának fekete dobozait. "Az idő ellenünk dolgozik, viszont a kutatási területet ki kell szélesíteni" - hangsúlyozta.

A brazil légierő csütörtökön közölte, hogy egyik helikoptere talált a tengerben egy szállítólapot, amely a szerencsétlenül járt repülőgépről származik, de hat órával később kiderült, hogy a bejelentés téves volt.


Az Airbus 330-ason 228 személy utazott
Az Airbus 330-ason 228 személy utazott


A légibaleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) pénteken nyilvánosságra hozta, hogy az Airbusról küldött automatikus üzenetek elemzésekor eltérést talált a különböző műszerek által mért sebességek között. A vizsgálat egyúttal megerősítette: a járat tervezett útvonala közelében "az Egyenlítő térségére jellemző vihar" volt. A hivatal ugyanakkor óvott attól, hogy a részleges információk alapján bárki elsietett következtetéseket vonjon le, vagy találgatásokba bocsátkozzon.
Előzőleg szakértők arról számoltak be: az illetékesek komolyan vizsgálják azt az eshetőséget, hogy a sebességmérő műszerek zavara okozta a repülőgép katasztrófáját. A név nélkül nyilatkozó szakemberek szerint ha helytálló ez a - többek között amerikai újságokban és a párizsi Le Monde hasábjain megjelent - feltételezés, akkor két eset lehetséges: eljegesedett egy légnyomás-érzékelő külső szonda, vagy a repülőgép belső sebességmérő műszere mondta fel a szolgálatot.

Ha a két műszer közül az egyik nem pontos adatokat továbbított, megtörténhetett, hogy a repülőgép túl gyorsan vagy túl lassan repült bele a meteorológiai jelentések szerint igen heves viharba. Az előbbi esetben a gép törzse több darabra törhetett, az utóbbi esetben pedig a pilóta elveszíthette az uralmát a gép fölött.

Az Air France A330 (Airbus) típusú gépe az eddigi feltételezések szerint a brazil partoktól 1100 kilométerre zuhant le, utasai között négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar is volt. Ez az utóbbi nyolc év legsúlyosabb légi katasztrófája.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: