2019-04-02 11:28:09• hírek • Közlemény

Továbbra sem tudni, mikor kapják meg a kártérítést

Szatmárnémeti elkerülőútjának építése kapcsán számos földterület kisajátítására volt szükség.

Ez meg is történt, az út építése jó ütemben halad, ám a földterületek tulajdonosai a kisajátítás óta sem kapták meg a kártérítést, amiből esetleg új területet vásárolhatnának, hogy esetleg folytathassák mezőgazdasági tevékenységüket – lévén, hogy a kisajátított területeket javarészt ilyen tevékenység zajlott. 

 

Magyar Lóránd parlamenti képviselő a szállításügyi minisztériumhoz címzett, írásban leadott kérdésekkel próbálta sürgetni az összegek kifizetését, illetve egy határidőt kérni, hogy a károsultak legalább tervezni tudjanak a kártérítés kapcsán.

 

A minisztérium semmitmondó válasza a napokban érkezett meg a parlamenti képviselőhöz. Mint írják, több alkalommal is kiírták közbeszerzési eljárást azokra a kataszteri szolgáltatásokra, amelyek elvégzését követően megkezdődhet a kártérítések kifizetése, ám ezek rendre sikertelenül végződtek. Legutóbb február 26-án írtak ki egy újabb közbeszerzést, de arról, hogy az mikor zárul le, azaz, hogy mikor lehet esély a kártalanításra, egy szót sem ejtenek. Annyit hozzátettek, hogy a kártérítésre jogosultak nevére létrehoztak egy-egy bankszámlát a CEC Bankban még 2017-ben, amelyen el is helyezték a járandóságot. Más kérdés, hogy az összegekhez az egykori tulajdonosok még mindig nem juthatnak hozzá.

 

„A kisajátítás során összesen 950 hektár területet vesztett el 436 tulajdonos, magán, vagy jogi személyek. Teljesen érthetőnek tartom, hogy az emberek egyre türelmetlenebbek, hiszen sem pénzt nem kaptak, sem a munkát nem folytathatják földterületeiken. Sajnos újra bebizonyosodott, hogy a romániai közbeszerzési eljáráson sürgős változtatásra lenne szükség, mert a jelenleg érvényes szabályok néha csak gondot okoznak, akadályozva, halogatva munkálatok elvégzését” – mondja a parlamenti képviselő.   

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: