2010-01-13 16:12:37• hírek • Gozner Gertrud

Továbbra sem találják az RDS-rablót

Évértékelő gyűlést tartott szerdán a Szatmár Megyei Rendőrség, amelyre hivatalos volt Radu Giurca prefektus és Ioan Popescu, az Országos Rendőr-főkapitányság belső ügyekért felelős munkatársa.

Amint Liviu Taut főkapitány beszámolójából kiderült, a megyei rendőrség egyik legnagyobb gondját a létszámhiány jelenti a szükséges 865 személy helyett csak 743 munkatársuk van. Az, hogy hirdetnek meg az idén új állásokat, az új költségvetéstől fog függeni - magyarázta Taut.

A tavalyi év két legmediatizáltabb eseménye az RDS-RCS kassza ellen elkövetett rablások voltak. Először március folyamán tört be egy álarcos férfi a kábeltévé- és internetszolgáltató Golescu híd lábánál levő pénztárába, a következő támadásra ugyanott júniusban került sor. Mindkét esetben fegyvernek látszó tárggyal fenyegették meg az ott dolgozókat.

A második rablásnak hamarosan beazonosították az elkövetőjét, egy tizenéves diák személyében. Az első támadás elkövetőjét még mindig nem találja a rendőrség, az ötezer lejt zsákmányoló rablónak úgy látszik sikerült nyom nélkül eltűnnie a hatóság szeme elől.

2009-ben a megyei rendőrség 6467 bűntényben indított nyomozást, ez 12 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest. A bűncselekmények 66,16 százalékát városi környezetben követték el, 33,58 százalékát vidéken, míg 0,26 százalékot külföldön.

Ami a súlyos bűncselekményeket illeti, a gyilkosságok száma változatlan maradt, tavaly és tavalyelőtt is öt emberölést követtek el a megyében. Viszont két-két esettel nőtt a halált és súlyos testi sérülést okozó erőszakos cselekmények száma. Egyedül a gyilkossági kísérletek száma csökkent látványosan: hat esetről egy darabra.

A lopások a bűncselekmények 38,33 százalékát teszik, az elmúlt évben különösen megnőtt az autófeltörések száma, míg 2008-ben 80 esetet regisztráltak, ez a szám 2009-ben több mint a duplájára, 172 esetre növekedett. A zsebtolvajlás is enyhe növekedést mutat, 62 esetről 98-ra nőtt a számuk.


Ana Malaescu szóvivő és Liviu Taut főkapitány


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: