2018-09-26 19:49:41• hírek • MTI

Továbbra sem küld jeleket a NASA Mars-járója

Foto: Space.com
Foto: Space.com

Az űreszközzel még június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a bolygón.

A vihar megakadályozta, hogy a kutatójármű napenergiával működő elemei feltöltődjenek, az Opportunity elnémult. Bár a porvihar nemrég elült, az űreszköz még nem küldött jeleket.

 

A fotón a Mars-járó egy fakó pontnak látszik. A felvételt a NASA Mars körül keringő felderítő műholdja készítette a múlt héten. A képet a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory bolygókutató intézet hozta nyilvánosságra.

 

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, a NASA a hónap elején bejelentette, hogy 45 napig próbálja majd „felébreszteni” a Mars-járót, ha a kutatójármű feletti égbolt elég tisztává válik a kommunikációs kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez. Amennyiben az Opportunity nem reagál ebben a másfél hónapban, az valószínűleg azt jelenti, hogy a Mars-járó a missziója végét jelentő meghibásodást szenvedett. A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.

 

A Marson megszokottak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb esik a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket. A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó jelenséggé fejlődött.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: