2010-03-06 18:13:14• hírek • MTI/AP

Továbbra is tilos a rágógumi

Szingapúr továbbra sem hajlandó eltörölni, vagy enyhíteni a rágógumi forgalmazását tiltó törvényt, amely támogatói szerint a szigorúsága ellenére nagyban hozzájárult a tiszta és rendezett ország képének kialakításához.

A törvény még 1992-ben lépett hatályba, hogy megálljt parancsoljon az utcákat elcsúfító ragadós szemétnek és a rágóval összefüggő vandalizmusnak - mondta Mohamad Maliki Bin Osman, a szingapúri Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik parlamenti képviselője. "Attól tartunk, hogy a törvény feloldásával ismét felbukkannának a régi problémák. Így a kormány továbbra is kitart a rágógumit tiltó határozat mellett, amely a tiszta és kényelmes környezet fenntartását szolgálja" - hangoztatta. 

A szingapúri kormány már évek óta azon fáradozik, hogy minél több külföldi befektetőt és turistát csalogasson az országba. Az ötmilliós ország februárban nyitotta meg első kaszinóját, 2008-ban pedig a Formula-1 autóverseny egyik házigazdája lett. A tiszta és rendezett ország képének megőrzéséhez persze szigorú szabályokra van szükség. Tilosak a faji-, vagy vallási témával kapcsolatos demonstrációk, illetve beszédek, és míg a kisebb bűncselekménynek számító vandalizmusért akár botozás is lehet a büntetés, addig a drogkereskedőkre gyakran akasztás vár.

Persze nem mindenki ért egyet az intézkedésekkel. "Adják meg a lehetőséget a szingapúriaknak, hogy felelősséget vállalhassanak a tetteik következményeiért és ne korlátozzák ennyire a viselkedésünket" - mondta Denise Phua Lay Peng, a jelenleg hatalmon lévő Népi Akciópárt (PAP) tagja, aki rendkívül csalódott amiatt, hogy Szingapúr nemzetközileg is jól ismert a rágógumi törvényéről. 

A tilalmat egyébként 2004-ben részlegesen feloldották, és engedélyezték az egészségügyi rágók használatát.


Kitartanak a rágógumi ellenes törvénynél
Kitartanak a rágógumi ellenes törvénynél


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: