2010-06-09 09:47:48• hírek • Szatmár.ro

Továbbra is téma az átvilágítási törvény

Alkotmányellenesnek nyilvánította a román alkotmánybíróság az átvilágítási törvényt, amelynek célja az lett volna, hogy megakadályozza köztisztségek betöltését az egykori kommunista államapparátus meghatározott posztjain dolgozó személyek számára.

A román sajtó szerint a testület ezzel végleg elásta az amúgy is megkésve elfogadott jogszabályt. A Romania Libera című napilap szerint a román Szociáldemokrata Párt (PSD) "elásta" az átvilágítási törvényt az alkotmánybíróságon, miután a taláros testület helyt adott az ellenzéki politikai erő által emelt kifogásoknak. A PSD törvényhozói szerint a jogszabály antidemokratikus és emberi jogokat sért azáltal, hogy megtiltja egyes személyeknek a köztisztségekre való pályázást.

A román parlament idén májusban, vagyis húsz évvel a rendszerváltás után szavazta meg a törvényt, amely megtiltotta volna a volt kommunista vezetőknek, hogy a következő öt évben állami tisztségeket töltsenek be. A jogszabály azon személyekre vonatkozott volna, akik 1945 és 1989 között a Román Kommunista Párt által javadalmazott tisztségeket töltötték be, tagjai voltak az egykori államtanácsnak és minisztertanácsnak, a kommunista propagandagépezetben aktivistákként tevékenykedtek, vagy nagykövetségeket és konzulátusokat irányító diplomaták voltak. Az akkori rendőrség és a politikai foglyokat befogadó börtönök vezetőire is érvényes lett volna a tiltás.

Ezek a személyek a törvény életbelépésétől számított öt éven belül nem tölthették volna be az államelnöki tisztséget, nem pályázhattak volna parlamenti vagy önkormányzati képviselői mandátumra, nem lehettek volna tagjai a kormánynak, az alkotmánybíróságnak, az állami vállalatok igazgatótanácsainak. Egyebek között a legfelsőbb bíróság elnöki posztját és a főügyészi funkciót sem tölthették volna be.

Korábban a román sajtó azt írta, hogy a jogszabályt azért ellenzi a PSD, mert a 2012-es helyhatósági és parlamenti választásokon számos jelenlegi tisztségviselőjük nem szállhatott volna versenybe újabb mandátumért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: