2011-10-24 14:04:46• hírek • MTI

Továbbra is tart a munkafelügyeleti együttműködés

Dantes Nicolae Bratu
Dantes Nicolae Bratu

Megújították a magyar és a román munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési szervezetek együttműködési megállapodását - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az MTI-vel hétfőn.

A közlemény szerint az érintett tárcák élén, a felügyelőségek vezetőségében bekövetkezett változások, az ellenőrzési munka főbb célterületeinek, módszereinek változásai is indokolták a 2008-ban aláírt magyar-román munkafelügyeleti együttműködés hétvégi megújítását.
Az OMMF közleményében kitért arra is, hogy a két ország illetékesei közötti megbeszélésen szó volt egyebek mellett a határ menti megyék felügyelőségei közötti együttműködés kiszélesítéséről, a határ mindkét oldalán tevékenykedő vállalkozásoknál tartott, egyes ellenőrzési jegyzőkönyvek esetleges megküldéséről, a kiemelt ellenőrzési célterületekről, illetve a feketefoglalkoztatás visszaszorításának lehetőségeiről. 

Mint a főfelügyelőség írta, a román munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések kiemelt területeiről Dantes Nicolae Bratu főfelügyelő beszámolva szólt arról, hogy a fakitermelésben, az építőiparban, és a jelentős számú külföldi tulajdonban lévő sütőipari üzemekben érdekelt vállalkozások hívják fel legtöbbször magukra a felügyelők figyelmét a munkahelyi fegyelem hiányából, az  alkoholfogyasztásból eredő veszélyes helyzetek és balesetek nagy számával. Emellett, a fakitermelésben dolgozó kisebb vállalkozások a feketefoglalkoztatásban is élen járnak.

A bejelentés nélküli foglalkoztatás Romániában jelentős kockázattal jár, ugyanis az egy feketén foglalkoztatott munkavállalóért kiróható 5.000 eurós pénzbírság kivételesen magasnak számít a térségben, és 5 feketemunkás után nem közigazgatási, hanem bűnvádi eljárást indítanak a vétkes munkáltató ellen.

A magyar gyakorlathoz hasonlóan Romániában is szerveznek olyan ellenőrzéseket, melyek egy-egy munkáltatói csoportot céloznak meg. Míg az idén a magyarországi felügyelőségek a karbantartásra vonatkozó előírások betartását, a bankokat, a vagyonvédelmi a vállalkozásokat, a postai szolgáltatókat, a szórakozóhelyeket vagy éppen a húsipari cégeket vették górcső alá az év különböző időszakaiban, addig romániai kollégáik az erdészetekben, az építkezéseken, a kikötőkben és a nyári szezon kezdetekor a tengerparti vendéglátó-ipari egységekben végeztek célzott  ellenőrzéseket - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: