2014-03-12 10:01:29• hírek • MTI

Továbbra is készíthető a miccs

Fellélegezhetnek az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók, miután az Európai Unió illetékes bizottsága jóváhagyta, hogy a miccsként ismert, darált húsból készített tradicionális terméket továbbra is lehet készíteni hagyományos recept szerint.

Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága (SCFCAH) elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is lehet használni szódabikarbónát és a kármint.

Korábban úgy nézett ki, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a románok kedvéért, ezért ugyebár valóságos "csórékolbászpánik" tört ki. Mint tudjuk, a miccs a román konyha darált marha- és  birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége.

Országunkban meglehetősen népszerűek a piknikezések, ebből az alkalomból a románok zöme a flekken mellett általában miccset süt. De a magyarok körében is népszerű eledelről beszélünk. Sokan kedvelik az előre ledarált, kolbász alakúra gömbölyített, fagyasztott formában is kapható, és a vendéglők étlapjáról sem hiányzó általában roston sült ínyencséget.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság agrárbiztosa - aki román állampolgár - elégedettséggel vette tudomásul, hogy sikerült rendezni ezt a kérdést, és kiemelte: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített csórékolbászt.

Ellenkező esetben Románia már nem szállíthatott volna külföldre szódabikarbónát és kármint tartalmazó darált húst.
A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a miccsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: