2014-11-02 12:22:53• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmár az utolsók között

Az országos átlagnál kisebb arányban járultak az urnákhoz a magyarlakta megyék választópolgárai vasárnap délelőtt a romániai elnökválasztás első fordulójában. Nincs ez másként Szatmár megyében sem, míg a székelyföldi megyék a sereghajtók között vannak a részvétel tekintetében.

Országos szinten délelőtt tíz óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 6,55 százaléka adta le voksát. Az átlagnál nagyobb részvételt az ország déli részén, a Duna menti megyékben jegyezték fel (a legnagyobb arány, 8,86 százalék, Teleorman megyében volt), a legkisebbet pedig Erdélyben.

Szatmár megyében az első három órában csak a szavazatra jogosultak 4,97 százaléka járult az urnák elé. A megye városaiban 5,46% az arány, amivel a nyolcadik legrosszabb eredmény a mienk. Ennél is gyengébb az eredmény falusi környezetben, ahol a regisztrált 4,48% az utolsó helyre sorolja Szatmár megyét. Ezzel együtt az eddigi eredmények jobbak, mint 2009-ban, amikor 10 óráig csak 4,55% volt a részvételi arány.

A legkevesebben Kovászna megyében szavaztak, itt a részvétel nem érte el 4,6 százalékot, de a többi, jelentős számú magyar lakossággal rendelkező megye is sereghajtók között van: Hargita megye hátulról a harmadik 4,8 százalékkal.

10.30 - Altfatter Tamás, Szatmár megye alprefektusa ma 10 óra 30 perckor járult az urnák elé. A szatmárnémeti 67-es szavazókörzetben történő szavazását követően elmondta: „Arra a jelöltre szavaztam, aki tényleg képviseli az érdekeinket, arra a jelöltre, aki közel áll az emberekhez, arra a jelöltre, aki érti a problémákat, és akinek a közösség a legfontosabb".

11.15 - Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzati főtitkárhelyettese, aki egyben a Szatmár megyei Vetés községi RMDSZ szervezetének elnöke Vetésben adta le voksát ma jelezve ezzel, hogy abban a közösségben szavaz, amelynek az érdekeit képviseli szervezeti szinten.„Fontos, hogy ebben a megmérettetésben, amikor minden jelölt erős tömeget kíván maga mögé felsorakoztatni, mi is megjelenjünk. Nekünk most a mögé a jelölt mögé kell felsorakoznunk, aki a magyar közösségünket erősíti, mutatva ezzel, hogy nem csak akarat, de erő is van a politikánk mögött. Ezt erősíti meg most minden egyes szavazat, s egyben segít elkerülni azt, hogy gyengének lássanak minket mások".

11.30 - Erdei D. István, RMDSZ-es parlamenti képviselő Szatmárnémetiben szavazott. A 48-as szavazókörzetben 11óra 30 perckor leadott voksát követően a sajtónak elmondta, hogy azért ment el szavazni, mert egy olyan Romániában szeretne élni, ahol nem minden nap az a vezető hír, hogy ki és milyen gazemberséget követett el egy olyan országban, ahol nem csak a többség, de a kisebbség is jólétben tud élni, s együtt tudnak építkezni. „Arra a jelöltre szavaztam, aki biztosítani tudja a nyugodt fejlődést, ismeri a válaszokat a felmerülő kérdésekre és tudja a megoldást is" - fogalmazott a parlamenti képviselő.

12.30 - Kovács Máté, a megyei tanács RMDSZ frakciójának vezetője Szatmárnémetiben az 52-es szavazókörzetben adta le voksát. „Számomra egyetlen jelölt volt a listán. Ez a jelölt képes arra, hogy megvédje a magyarság érdekeit, s ez a jelölt szavatolja azt, hogy olyan jövőt tudunk építeni Szatmár megyében, amelyben a gyermekem biztonságban tud élni" - magyarázta Kovács Máté.

Elmondta, hogy számára egyetlen jelölt van csak: aki képes arra, hogy a magyar érdekeket megvédje s aki szavatolja azt, hogy Szatmár megyében a gyermeke számára is biztonságos jövőt lehessen építeni.

13.00 - Piricsi Artúr, Sárközújlak RMDSZ-es polgármestere városában adta le voksát. Ez az első alkalom, hogy nem csak egyszerű állampolgárként, a saját és családja jóléte nevében dönt, de polgármesterként egy egész közösség jövőjét is szem előtt kellett tartania az államelnök-választáson. „Olyan jelöltre szavaztam, akinek a segítségével elérhetem azt, hogy városom lakosainak városi körülményeket tudjak biztosítani. Nekem ez az álmom, amelyet a jelöltünkkel meg tudunk valósítani" - magyarázta Sárközújlak polgármestere.

13.10 - „Természetesen ezt a lehetőséget sem hagytam ki, hogy közösségünk erős hangját szavazatom révén is hallassam. Voksomat azért adtam le, hogy közösségünk ezen az államelnök-választáson is számokban is megmutathassa erejét. Arra buzdítok mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel!" - buzdított mindenkit szavazásra Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: