2017-10-30 11:25:21• hírek • Bede Emőke

Továbbra is hatalmas problémát okoz a téli tűzifa biztosítása

Minden évben egyre súlyosabb problémát okoz a megye tűzifa-igényének kielégítése – derült ki a Szatmár Megyei Közrendészeti Hivatal hétfői gyűlésén.

A gyűlésen Gheorghe Ciocan megyei tanácsos arról számolt be, hogy a megye fakitermelésének 80 százalékát a kereskedők külföldön – főleg Magyarország határmenti megyéiben –  értékesítik, ahol jóval nagyobb áron tudják eladni a tüzelőanyagot. Ez a megye fahiányának egyik legfontosabb tényezője, viszont nem az egyetlen.

A Szatmár Megyei Csendőrség parancsnoka, Ovidiu Popa arról számolt be, hogy a fatolvajok egyre találékonyabbak, már ami a szállítást illeti. Elmondása szerint újabban zárt terű kisteherautókkal és hűtőkocsikkal szállítják a lopott fát, ezzel csökkentve a lebukás esélyét.

Az Erdészeti Hivatal vezetője, Adrian Trela szerint a lopások többsége azon az 5000 hektáron zajlik, amelynek az őrzése nincs biztosítva. Trela hozzátette, a hivatal bizonyos feltételek mellett szívesen biztosít ingyenes őrizetet ezeknek a területeknek. Ez természetesen csak akkor valósulhat meg, ha a tulajdonosok hajlandóak az együttműködésre.

A faexport és az illegális fakitermelés az árak egekbe szökését eredményezte. Jelen pillanatban a legalacsonyabb ár, melyen tűzifát lehet vásárolni, 200 lej köbméterenként. A hideg idő és az apadó tűzifa-készletek miatt ez az összeg valószínűleg tovább fog emelkedni. Trela és a jelenlevő erdészek szerint ez az árrobbanás olyan mértékeket ölthet, mellyel a lakosság csak nagyon nehezen tud majd lépést tartani. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: