2010-06-09 10:27:27• hírek • MTI

Továbbra is csökken a gazdaság

Romániai elemzők és üzletemberek többsége arra számít, hogy a román gazdaság teljesítménye az idén 1-2 százalékkal csökken a tavalyi évhez viszonyítva, miközben az IMF stagnálást remél, de a román bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékos zsugorodását sem zárja ki.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap keddi számában felidézi, hogy tavaly év végén az újság által megkérdezett ötven elemző és üzletember kétharmada még derűlátó volt. Úgy becsülték, hogy a román GDP akár 2 százalékkal is bővülhet. Az év első öt hónapja után azonban alaposan megváltozott a hangulat, hiszen most a 85 százalékuk jósolja, hogy az idén tovább mélyül a román recesszió.

Shachar Shaine a romániai külföldi beruházók tanácsának elnöke szerint az idén a román gazdaság minimum 2 százalékkal fog csökkenni. Florian Libocor, a BRD bank vezető elemzője szerint azonban a gazdasági növekedés lehetőségét sem lehet kizárni teljes mértékben, így becslése szerint a GDP értéke az év végén várhatóan mínusz 0,5 százalék és plusz 0,5 százalék között alakul majd a tavalyi évhez viszonyítva.

Az IMF eddig kétszer vizsgálta felül a román GDP idei alakulásának a várható előrejelzését, mindkétszer lefele módosítva a várakozásokat. Az IMF a kezdeti 1,3 százalékos gazdasági növekedés helyett áprilisban 0,8 százalékra csökkentette a várható GDP-bővülést, míg májusban, a legutóbbi becslése szerint a román gazdaság már csak stagnálni fog, de a washingtoni pénzintézet a GDP 0,5 százalékos csökkenésének a lehetőségét sem zárja ki.

Tavaly a román gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal csökkent a 2008-as évhez viszonyítva, miután Romániát is keményen sújtotta a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: