2010-11-01 13:38:34• hírek • Szatmar.ro

Továbbra is büntetnek

Adrian Neacsu, a helyi önkormányzat parkolási és közlekedésbiztonsági felügyeletének vezetője portálunknak elmondta, bár egyelőre szüneteltetik a kerékbilincselést, büntetésekből jóval többet osztanak ki, mint a bírói megkötés előtt.

Bevett szokássá vált Szatmárnémetiben a tilosban parkoló autók, illetve a parkolójeggyel nem rendelkezők autói kerekeinek a lebilincselése. Vitatkozni lehetne arról, hogy mennyire szerencsés például egy olyan helyen lebilincselni egy járművet, ahol emiatt még hosszabb ideig gátolja a forgalmat, annyi azonban bizonyos, hogy számtalan olyan esetről is tudni, amikor a sofőrök fütyülve a lakosságra, a járdákra hajtva megakadályozzák a biztonságos közlekedést, az úttestre kényszerítve a gyalogosokat.

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben úgy érezzük tenni kell ezek ellen a felelőtlen gépkocsi-tulajdonosok ellen, méghozzá oly módon, hogy tanuljanak belőle azok is, akik úgy érzik, a törvény felett állnak, vagy csak egyszerűen nem tartják kötelezőnek ennek betartását.

Természetesen a felügyelet alkalmazottai is túlzásba vitték nem egy esetben a büntetést, hiszen több esetről is tudunk, amikor az illetékesek szabályosan vadászták a tilosban csupán minimális ideig tartózkodókat is, hiszen jövedelmük egy része a büntetésekből befolyt összegből is állt.

Neacsu elmondása szerint azonban nem csupán a felügyelet, de a megyeközpont számára is igen jelentős kiesést okozott az a bírói döntés, amely alapján október 13-ától kezdődően felfüggesztették a kerekek bilincselését. Az indok szerint hazánkban csupán a rendőrségnek van joga a járművek lebilincselésére, így sem a közösségi rendőrség, sem az említett osztály nem büntethet íj módon.

A vezető szerint a jól bevált intézkedés ideje alatt napi 4000 lejes bevétellel számolhatott az intézmény, a tiltással azonban ennek az összegnek hozzávetőleg a felét veszítette el.

Neacsu kifejtette, az eddigiekben a pimaszabb vezetőket valamilyen szinten megfékezte a tilosban való parkolástól az a tudat, hogy leblokkolhatják gépjárművüket, jelen esetben azonban semmilyen komolyabb következménnyel nem jár a tilosban állás. A büntetést ugyanis sokan nem hajlandóak kifizetni, a külföldi sofőröktől pedig szinte egyáltalán nem tudják behajtani adósságukat. Ennek tényét mi sem támasztja jobban alá, mint hogy utóbbi időben egyre több tilosban parkoló autó tulajdonosát kénytelenek megbüntetni. Jelenleg hozzávetőleg napi 200 pénzbírságot osztanak ki az alkalmazottak.

A felügyelet megfellebbezte ugyan a bírósági döntést, amely megtiltja a bilincseléseket, a döntésre még várni kell.

Ilyés Gyula polgármester szerint a 2011-es év ebben a tekintetben is változásokat hoz Szatmárnémeti életébe. A közösségi rendőrséget ugyanis átalakítják helyi rendőrséggé, az új funkciójában pedig már jogában áll majd az említett intézkedés végrehajtása is.

A lakosoknak tehát jobb lesz a továbbiakban is odafigyelni, hol állnak meg autójukkal.



Nem csak az autóbuszmegállóban áll, de a járdát is elfoglalja
Nem csak az autóbuszmegállóban áll, de a járdát is elfoglalja



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: