2013-04-08 18:18:49• hírek • Póti Orsolya

Továbbra is az utcagyerek-jelenség ellen küzdenek

Április 8. és december 31. között tart Szatmárnémeti Stea Egyesület legújabb kampánya, amelyet az utcagyerekek és az utcán élő fiatalok támogatása, megsegítése érdekében szerveztek. Diana Bretan, az egyesület munkatársa április 8-án tartott sajtótájékoztatót az akció kapcsán.

„11 mosoly - Felhívás a lelkednek" címmel indított kampányt a Szatmárnémeti Stea Egyesület, amely az utcán élő gyerekeket és fiatalokat hivatott támogatni. A rászorulókat az egyesület nappali központja fogadja különféle tevékenységekkel, étellel és tisztálkodási lehetőséggel már évek óta.

A szervezet akcióit 60 százalékban olaszországi és 20 százalékban franciaországi szponzorok támogatják, de kapnak segítséget a Szatmár Megyei Tanácstól és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól is.

A Stea célja nem más, mint, hogy tudatosítsák a szatmáriakban a jelenlévő szociális problémákat, elsősorban az utcagyerekek helyzetét. Az egyesület legújabb kampánya révén szorgalmazza, hogy különféle szervezetek és a lakosság biztosítsanak lehetőséget az utcán élő gyerekeknek és fiataloknak a boldogulásra.

„Célunk, hogy továbbra is segítsük a szatmári utcagyerekeket, kéregetőket és fogyatékossággal élőket egyaránt; számukra igényeikhez mérten tartalmas és hatékony segítő programokat nyújtsunk, kimozdítva őket adott állapotukból. Tőlünk eltérő módon, ők nem kapják meg a biztonságot, a család szeretetét, a lehetőséget a tanulásra és a munkára. Hidak alatt, romos épületekben éjszakáznak, alig esznek és nem járnak iskolába" - magyarázta Bretan a hétfői sajtótájékoztató keretében.

A Stea Egyesület nappali központja minden nap nyitva áll néhány órára az utca gyermekei előtt. Ételt kapnak, megfürdenek és különféle nevelő jellegű programokba kapcsolódhatnak be, melyek keretében az egyesület munkatársai felhívják a figyelmüket a helyes viselkedési formákra, meghallgatják problémáikat és igyekeznek segítséget nyújtani.

A szervezet a kéregetés ellen illetve az utcagyerekek helytelen, bosszantó megnyilvánulásai ellen küzd, azonban a cél elérése érdekében nem elég néhány ember segítsége, szükség van a lakosság, a járó-kelők támogatására is.

A kampány bemutatására május 9-én, csütörtökön kerül sor egy jótékonysági rendezvény keretében, amely színes programokkal várja az érdeklődőket Dinu Lipatti Filharmóniában. Többek között egy divatbemutató keretében megtekinthető lesz Filomena Finta, a 2003-as Miss Romania győztesének első kollekciója, valamint fellép Tavi Bud és Sorin Balaj, Corina Savian pedig zongoradarabokkal szórakoztatja a közönséget.

A szépségkirálynő egyébként az elmúlt években sok rászoruló családot és gyermeket támogatott szeretetcsomagokkal. Most a divattervezői szakmát kóstolgatja és ideális lehetőségnek tartja első kollekciója bemutatását a közelgő jótékonysági rendezvény keretében.

A Stea Egyesület arra kéri a lakosságot, hogy támogassa az „utcagyerek-jelenséget" megszüntetni igyekező kampányt, akár önkéntességgel, akár étel- és/vagy pénzadománnyal, akár munkahelyek biztosításával.

Az egyesület munkatársai a kampány során, december 31-ig különféle akciók és rendezvények keretében mutatják be a szatmári utcagyerekek szomorú történetét és azt, hogy ők is képesek társadalmunk nélkülözhetetlen részévé válni, csak több türelemre és megértésre van szükségük.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: