2010-07-07 13:32:29• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Továbbra is árvízveszély van

Továbbra is érvényben marad a legmagasabb fokozatú, vörös színű árvízriadó Románia keleti és dél-keleti részén.

A szerdai jelentések szerint a riasztás csütörtök délelőttig marad érvényben az említett területeken, azaz a Prut folyó Botosani, Vaslui, Iasi és Galac megyei, valamint a Szeret folyó Galac megyei szakaszán.

Az ország közvéleménye a médián keresztül percről percre figyelemmel kíséri, miként alakul Galac város sorsa, amelyet a Duna fenyeget áradással. A vízügyi hatóságok szerint ugyanis a Duna szombaton tetőzik, eléri a 687 centimétert, ami 24 centiméterrel magasabb, mint az eddigi legnagyobb, 2006-os árvíz idején mért szint. A lakosság nagy erőbedobással erősíti a gátat, de korántsem biztos, hogy az képes lesz ellenállni a víz nyomásának. Ezért fontolóra veszik, hogy szükség esetén a gát egyik szakaszán robbantással rést üssenek, ebben az esetben az ottani földeket és az egyik települést öntené el a víz, de tehermentesítené a Galacot óvó gátat.

Traian Basescu államfő személyesen kereste fel az árvíz sújtotta területeket, és egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott: szégyen lenne, ha az árhullám elöntené a várost. A társaságában lévő Vasile Blaga belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a jelenleg is megerősítés alatt álló gátrendszer kibírja a Duna nyomását.  
Bár a Székelyföldön már levonult az ár, az Olt bizonyos szakaszain, Hargita megyétől Kovásznán és Brassón át Szeben megyéig fenntartják a sárga szintű riasztást.


Pillanatfelvétel egy árvíz sújtotta településről
Pillanatfelvétel egy árvíz sújtotta településről



A román államelnököt korábban heves kritikák érték a sajtó részéről, felróva neki, hogy az árvíz első napjaiban nem keresett fel egyetlen katasztrófa sújtotta térséget sem. Ezután azonban ország-világ láthatta őt a televízió képernyőin az áradás helyszínein, olykor térdig gázolva a vízben. Ezúttal azonban nem hálás lakosok várták őt, sőt az árvízkárosultak közül egyesek valóságos veszekedésbe keveredtek az ország elnökével, aki meglehetősen éles módon válaszolt.
A legtöbb helyen ugyanakkor sikerült visszanyernie nyugalmát, támogatásáról biztosította a helyieket, ugyanakkor arra kérte őket, hogy az államelnöki hivatalnak jelezzenek minden, a károk elhárításával és a további árvizek megelőzésével kapcsolatos visszásságot, késedelmet.

Elena Udrea, a vidékfejlesztési tárca vezetője kedden  a Szeret által elöntött térségbe látogatott. Csütörtökön Borbély László környezetvédelmi miniszter Kovászna megyében keresi fel az ár által sújtott Erdővidéket és Sepsiszentgyörgy városát. Péntekre pedig Krisztalina Georgievát, a humanitárius segélyezésért és a vészhelyzetek megoldásáért felelős európai biztost várják Romániába.

Eközben Ion Iliescu volt államfő parlamenti vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy kik a felelősek az árvízvédelmi előkészületek elmulasztásáért. A károk elhárításában Magyarország is segédkezik: Budapestről nagy teljesítményű szivattyúkat, áramfejlesztőket és egyéb eszközöket, felszereléseket küldtek a természeti katasztrófa által sújtott romániai területekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: