2016-04-29 15:16:31• hírek • Szatmár.ro

Továbbra is áll a bál a színház-megnyitás kapcsán

Pénteken sajtóközlemény-háborúval folytatódott az RMDSZ-frakció Dorel Coica meccs. A polgármester a politikai ellenfelek szerint kampányillatú ünnepi színház-megnyitás megtorpedózása miatt "felelőssé tett" tanácsosokat nevesítette, az RMDSZ-szerint a nagy kultúremberként bemutatkozó Coica  színházi előadáson sem járt három éve.

Balkáni hangulatú, bekiabálásoktól, gúnyos megjegyzésektől és heves vitáktól sem volt mentes a csütörtöki helyi tanácsülés, amelynek a vége felé az RMDSZ-frakció tiltakozásként testületileg elhagyta a termet. A tanácsülésről itt írtunk, az ünnepélyes színháznyitás kapcsán kialakult vitáról itt tudósítottunk.

Dióhéjban: a polgármesteri hivatal 150 ezer lejjel akarta támogatni az Északi Színház felújított épületének az ünnepélyes átvételét. Több színházi előadás is része lett volna az eseménynek, amelyet a kampányidőszak csúcsán, a városnapok ideje alatt tartottak volna. Az ellenzék viszont kampányrendezvénynek látta ezt, amelynek a költségvetése is eléggé bőséges, ezért az RMDSZ és a PNL tanácsosai leszavazták a tervezetet, ezzel pedig bukott a támogatás.

Dorel Coica polgármester nehezen tudott belenyugodni az ügybe, pénteken délben a polgármesteri hivatal közleményt adott ki az ügy kapcsán, név szerint is megnevezve a tervezet ellen szavazókat "hogy a színházkedvelők személyesen is köszönetet mondhassanak nekik." A közlemény szerint a színház román és magyar társulata ünnepi körülmények között akarta felavatni a felújított színház új épületét. Egy olyan rendezvénnyel, amely kapcsán a Román Televízió (TVR) is hírt ad a megvalósításról. „A bukaresti Odeon Színház, a Debreceni Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Északi Színház román társulata is színpadra lépett volna ez alkalommal" - írja a közlemény. Amely az RMDSZ és a PNL városi tanácsi frakcióját teszi felelőssé a rendezvény elmaradása miatt.

"Ha az RMDSZ tanácsosait azzal vádolják, hogy meg akarják akadályozni egy színi előadás megszervezését, akkor szeretnénk a polgármester figyelmét felhívni arra, hogy éppen ő volt az, aki megszüntette a "Sorompók nélkül" Színházi Fesztivált, amely 2012-re Románia egyik legjelentősebb ilyen jellegű fesztiválja lett, több mint 7000 látogatóval. Ahelyett, hogy 150 ezer lejes választási kampányünnepélyt rendezne, amelyet hiába nevez hivatalos átadásnak, sejthető, hogy nem más, mint egy kampányrendezvény, amelyet közpénzből, a választási törvény megkerülésével finanszírozna, inkább fordíthatta volna ezt az összeget arra, hogy újraélessze a "Sorompók nélkül" Színházi Fesztivált" - írja válasz-közleményében a Szatmárnémeti RMDSZ városi tanácsosi frakciója. Az RMDSZ szerint a polgármester most úgy mutatkozik be, mint nagy kultúrember, de a kultúra és a színház igazi szerelmesei egyetlen előadáson sem látták az utóbbi három évben.

Miután a csütörtöki tanácsülésen a színház vezérigazgatója Dorel Coicának tulajdonította a patinás épület felújítását, a frakció erre is reagált a közleményben. Az épület felújítását Ilyés Gyula, Szatmárnémeti előző polgármestere kezdeményezte, s ugyancsak ő volt az, aki megtalálta hozzá a szükséges pénzügyi forrást is, így a színház épületének felújítása része lett az Integrált Városfejlesztési Tervnek, amelyre uniós támogatást szereztek."

A közlemény arra is emlékezteti Dorel Coicát, ami a tanácsülésen elhangzott: "a Szatmárnémeti Északi Színház igazgatója még mindig nem szerezte meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének engedélyét arra, hogy az épületben bármilyen eseményt is szervezhessenek."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: