2011-10-19 10:59:33• hírek • MTI

Továbbra is a Kalózpárt a német belpolitika "sztárja"

Továbbra is a Német Kalózpárt a belpolitika "sztárja" Németországban: egy szerdai felmérés szerint az internet teljes szabadságáért küzdő kis párt országos népszerűsége  fokozatosan növekszik, és immár elérte a tíz százalékot.

A 2006-ban alakult párt - amelynek szerte az országban mintegy 10 ezer tagja van - szeptember közepén  a berlini tartományi választásokon szinte a teljes ismeretlenségből tört be a német politikába. A csaknem kizárólag fiatalokból álló párt egy csapásra a szavazatok közel kilenc százalékát szerezte meg, és először jutott be egy helyi törvényhozásba.

A Német Kalózpárt azóta a többi tartományban is népszerű lett, noha konkrét politikai és gazdasági programmal még egyáltalán nem rendelkezik. Megfigyelők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy támogatottsága minden valószínűség szerint az ellenzéki Zöldek pártjának rovására nő. Ez különösen figyelmet érdemlő annak fényében, hogy a Zöldek a hetvenes években hasonlóan az ismeretlenségből startoltak, és népszerűségük rohamos növekedését annak idején - akárcsak most a "kalózok" esetében -  elsősorban a hagyományos pártok politikájának elutasítása magyarázta.

A Forsa közvélemény-kutató intézet felméréséből kitűnt, hogy az elmúlt időszakban még több tartományi választásokon is jelentősen előretört Zöldek népszerűsége csökkent a leginkább. Ez azzal is magyarázható, hogy végérvényesen megszűnt az a "fukusimai hatás", amely a márciusi japán nukleáris katasztrófa nyomán  a választásokon hónapokon keresztül segítette az atomerőművek ellen leghatározottabban küzdő, elsősorban a környezetvédelmet zászlajára tűző pártot.

Ami a többi párt jelenlegi helyzetét illeti, továbbra is a két nagy párt áll az élen. A konzervatív CDU/CSU támogatottsága 31, az ellenzéki szociáldemokraták pedig 26 százalékos.

A Kalózpárt egyik illusztrációja

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: