2014-07-14 13:26:59• hírek • MTI

Továbbra is Ponta a legesélyesebb elnökjelölt

Továbbra is Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnöknek van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a novemberi elnökválasztást, akárki is lenne az ellenfele a második fordulóban - derült ki a liberális kötődésű Adevarul által hétfőn ismertetett friss felmérésből.

A jobboldal lehetséges vagy már ismert jelöltjei közül Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke áll legközelebb ahhoz, hogy legyőzze Pontát: az INSCOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint kettejük összecsapását a szociáldemokrata miniszterelnök 52,8-47,2 arányban nyerné, ha most vasárnap rendeznék a választást.

A felmérést ismertető Adevarul ezt az eredményt úgy értelmezte: a másfél milliós romániai magyar közösség szavazatai megfordíthatják az eredményt, tekintettel arra, hogy a magyarok általában a jobboldal jelöltjére voksolnak az elnökválasztáson, a szász Johannis pedig kisebbségiként is több eséllyel pályázna a magyar szavazatokra, mint Ponta.

A jobboldal második legnépszerűbb jelöltje Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök, akinek a pártja, a Polgári Erő (FC) az európai parlamenti választáson nem tudta átlépni az ötszázalékos küszöböt. Ha Ungureanu jutna be a második fordulóba, akkor a voksok 41,7 százalékát szerezhetné meg Pontával szemben az INSCOP felmérése szerint.

A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) jelöltjével, Catalin Predoiuval szemben Ponta kétharmados győzelmet aratna, Crin Antonescu volt liberális pártelnökkel szemben több mint 60 százalékkal győzne. A Traian Basescu leköszönő államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökjelöltjének, Cristian Diaconescu volt külügyminiszternek a felmérés alig 31 százalékos eredményt jósol, ha ő lenne Ponta kihívója a második fordulóban.

Az INSCOP közvélemény-kutatásának abból a szempontból van jelentősége, hogy a fúzióra - vagy legalábbis választási koalícióra - készülő PNL és PDL augusztus elején készül megnevezni a jobboldali összefogás közös elnökjelöltjét. Ebbe eddig még az Ungureanu-féle Polgári Erő sem kapott meghívást, míg Basescu új pártjától a PNL-PDL vezetők kifejezetten elhatárolódtak.

Victor Pontának csak elméleti esélye van arra, hogy már az első fordulóban elnökké válasszák, ugyanis ahhoz nem az urnákhoz járuló, hanem a választási névjegyzékben szereplő összes választó több mint felének voksára van szükség. Traian Basescunak az év végén jár le a második elnöki megbízatása, így nem indulhat újabb mandátumért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: