2017-10-06 08:37:57• hírek • Szatmár.ro

Továbbképzésen a Harag György Társulat műszaki személyzete

Az idén júniusban öt erdélyi magyar színházi műhely – többek között a Harag György Társulat – részvételével megalakult MASZÍN - Magyar Színházi Szövetség, a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel együttműködésben október 13-án és 14-én kétnapos workshopot szervez a romániai magyar színházak és színtársulatok műszaki-technikai munkatársainak továbbképzése céljából. A kétnyelvű (magyar és román) továbbképzésre Nagyváradon, az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának kísérőrendezvényeként kerül sor.

A továbbképzéseket a Magyar Színháztechnikai Szövetség a témában jártas, tapasztalt szakemberei tartják: Schmid András (a Christie Digital kelet-európai képviselője) vetítéstechnikáról, Pelyhe János (Pelyhe és Társa Kft.), Kiss Péter (Művészetek Palotája) és Böröcz Sándor (Lisys-Project Kft.) a színpadvilágítás, illetve Lakatos Gergely (Zeneakadémia) a hangtechnika tárgykörében tartanak majd előadásokat. A workshopra eddig 12 társulattól összesen 24-en jelentkeztek, zömmel hang- és fénytechnikusok. Az érdeklődők 2018 tavaszán egy újabb továbbképzési modulra számíthatnak, melynek házigazdája szintén a nagyváradi Szigligeti Színház lesz.     

A továbbképzést követően, október 15-én kerül sor a MASZÍN tagszínházak igazgatóinak egyeztető gyűlésére is, melyen a tavaszra tervezett MASZÍN-találkozóról és a tagszínházak művészeinek tervezett közös workshopjairól egyeztet a szövetség elnöksége.

„A Harag György Társulat technikai munkatársai számára fontos lehetőség ez a továbbképzés, amiért külön elismerés illeti a nagyváradi házigazdákat, akik kiemelt helyen, saját házi fesztiváljuk keretében biztosítottak teret ezen első közös rendezvényünknek.” – nyilatkozta Bessenyei Gedő István társulatigazgató, a színházi szövetség ügyvezető elnöke. Mint elmondta, a kétnyelvű nagyváradi színháztechnikai képzésre az Északi Színház román tagozatának technikai munkatársait is meghívták, hiszen a megújult színház felszereltségének szakszerű és minél hatékonyabb használata, az adott lehetőségek kiaknázása és fejlesztése mindkét tagozat közös érdeke.

A MASZÍN szövetség a továbbiakban városunkban is tervez programokat, így például Szatmárnémeti adhat otthont a szövetség tagszínházainak tavaszra tervezett éves találkozójának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: