2013-09-18 16:35:04• hírek • MTI

További közösségek ellenzik a Verespatak-törvényt

A román ortodox egyház és a román tudományos akadémia ismételten megerősítette, hogy ellenzi a verespataki ciántechnológiás bányaberuházást.

Constantin Stoica, a román ortodox egyház szóvivője egy televíziós műsorban emlékeztetett, hogy az egyház már tíz évvel ezelőtt a beruházás ellen foglalt állást. "A környezet Istentől kapott ajándék, amit meg kell őrizni. A román ortodox egyház zsinata az akadémia véleményére alapozva foglalt állást, és ebben a pillanatban az egyház álláspontja változatlan - mondta a szóvivő, akit a Romania libera című napilap idézett csütörtökön.

A szóvivő szerint egyetlen állami hatóság sem vállalja egyértelműen a felelősséget a tervezett beruházás által felvetett súlyos környezetvédelmi, örökségvédelmi problémákért. "Nem ellenezzük az ország gazdasági fejlődését, de nem szabad örökre tönkretenni azt a régiót" - mondta a szóvivő.

Ionel Haiduc, a tudományos akadémia elnöke is kifejtette egy televíziós műsorban, hogy a kitermelni tervezett arany csak a töredékét fedezi a beruházási költségeknek. Szerinte a 6 százalékos évi kitermelési járadék, ami a tervek szerint a román államot illeti meg, túl kevés, és nem indokolja a beruházás környezeti, örökségvédelmi kockázatainak vállalását - mondta az akadémia elnöke.

A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni Verespatakon és környékén ciántechnológia alkalmazásával. A beruházásról a román kormány egy törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely különbizottságot hozott létre a jogszabálytervezet és a beruházás megvitatására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: