2013-05-02 10:26:23• hírek • Szatmár.ro

További három gyanúsítottat vettek őrizetbe

A bostoni rendőrség további három embert vett őrizetbe, akik félre akarták vezetni a hatóságokat a város maratoni versenyén elkövetett kettős robbantás egyik gyanúsítottjával kapcsolatban - jelentették be szerdán a helyi hatóságok.

A háromból ketten a terrortámadás életben maradt feltételezett társtettesének, Dzsohar Carnajevnek kazah állampolgárságú évfolyamtársai. A CNN szerint a két őrizetbe vett kazah fiatal neve Azamat Tazhajakov és Diasz Kadirbajev. Ők láthatók azon a New York-i Times Square-en készült felvételen, amelyet az ifjabb Carnajev korábban közzétett a közösségi médiában.
A rendőrség által őrizetbe vett két kazahot eddig a bevándorlási hivatal tartotta fogva, mert a gyanú szerint megsértették a vízumuk kiadásának feltételeit. A harmadik elfogott személy, Robel Phillipos amerikai állampolgár.

Mindhárom 19 éves gyanúsított esetében azt vizsgálják a nyomozók, hogy mit tettek a csecsen származású Carnajev fivérek által április 15-én elkövetett kettős bombamerényletet követően. A hatóságokra hivatkozó sajtóértesülések szerint a hármak feltehetően nem vállaltak részt a merénylet végrehajtásában, de fontos információkkal rendelkezhetnek arról, hogy a Carnajevek hogyan készültek fel a támadásra.

A hatóságok szerint az őrizetbe vettek Carnajev kérésére lehetséges tárgyi bizonyítékokat távolítottak el a vádlott szobájából a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kollégiumában. Ezek között egy laptop és legalább egy hátizsáknyi kiürített petárda, valamint a pokolgép előállításához felhasznált vazelin is volt, amelyek után a múlt héten kutatás indult a New Bedford-i szemétlerakóban.

Két, a CNN-nek név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Carnajev azután kérte meg társait, hogy szabaduljanak meg tárgyaitól, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a televízióban nyilvánosságra hozta a feltételezett terroristákról készült felvételeket. Az őrizetbe vettek azt állítják, hogy nem voltak tisztában tetteik jelentőségével.
Az FBI szerint a három őrizetbe vett fiatal közül kettő hazudott azzal kapcsolatban, hogy látta-e Dzsohar Carnajevet a robbantás utáni napokban. A The Daily Caller című washingtoni konzervatív hírportál értesülése szerint egyébként Tazhajakov és Kadirbajev egy Terrorista #1 rendszámtáblájú, fekete BMW-vel járt.

A bostoni robbantásos terrortámadásban hárman meghaltak, több mint 260 ember pedig megsebesült, közülük sokan súlyosan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: