2019-07-15 08:32:37• hírek • Bede Emőke

Továbbfejlesztette szolgáltatásait az Airbnb. De vajon Szatmárnémetiben lehet-e lakást találni a népszerű platformon keresztül?

Az Európai Bizottság nemrégiben bejelentette, hogy az Airbnb a vele folytatott tárgyalások eredményeképpen továbbfejlesztette és teljes mértékben egyértelművé tette fogyasztói ajánlatainak megjelenítését, összhangba hozva azokat az uniós fogyasztóvédelmi jogi normákkal. Mindez azt követően történt, hogy az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok 2018 júliusában módosításra szólították fel a vállalkozást.

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos kijelentette: „Az európaiak számára idén már biztosított lesz, hogy valóban olyan feltételek mellett nyaralhassanak, mint amilyeneket a foglaláskor elfogadtak. A szállodákat és egyéb szálláshelyeket már eddig is könnyen és gyorsan összehasonlíthatták és lefoglalhatták az interneten. Ezentúl azonban azt is biztosra vehetik majd, hogy a végén pontosan annyit fognak fizetni, mint amennyi a kezdőoldalon szerepelt. Nagy megelégedésemre szolgál, hogy az Airbnb hajlandó volt együttműködni az Európai Bizottsággal és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokkal a platform működésének javítása ügyében. Példáját remélhetőleg további platformok is követik.”


Amint az az Európai Bizottság legutóbbi közleményéből kiderül, az Airbnb-n történő szálláskereséskor az oldalnak mindig a teljes árat kell megjelenítenie, azaz nem rejtheti el a különféle díjakat és egyéb, előre nem jelzett illetékeket, de azt sem, hogy az adott szállást magánszemély vagy hivatásos szállásadó kínálja-e fel. Annak érdekében pedig, hogy a felek között kialakult nézeteltéréseket minél hatékonyabban lehessen rendezni, az Airbnb-nek kötelessége feltüntetni egy könnyen hozzáférhető linket, amely a vitarendezési platformra irányít tovább.


Egy gyors keresést lefuttatva kiderül, hogy a kifejezetten a rövid távú, akár egy éjszakás foglalások köré épült platformon szatmári találatok is akadnak, igaz jóval kevesebb számban, mint a közeli Nagybányán vagy Nagyváradon. A hirdetések között böngészve elmondható, hogy a szállásként felkínált ingatlanok szinte teljes egésze a Szamos jobb oldalán elterülő városrészen, a központhoz közel található, felszereltségüknek és megjelenésüknek köszönhetően pedig úgy az üzleti, mint a turisztikai céllal városunkba érkezőknek is maradéktalanul megfelelhetnek. Az alapvető kellékek (törölköző, ágynemű, szappan, WC-papír) mellett mindenhol garantált a meleg víz, a fűtés és az ingyenes WiFi is, viszont légkondicionáló berendezéssel már nem mindegyik lakás rendelkezik, füst- és szén-monoxid érzékelővel pedig szinte egyetlen esetben sem találkozhatunk. Az ingatlanok közti különbségekből adódóan az árak között akár 2-300 lejes különbséget is tapasztalhatunk, viszont az egyértelműen látszik, hogy a jelenleg szállásként kínált apartmanok átlagban 220 lejért foglalhatók két főre, egy éjszakára.


Ugyanakkor, ha valakinek nem létfontosságú, hogy szállása Szatmárnémetiben legyen, akkor nézelődhet a város tágabb vonzáskörzetében is. Példának okáért Nagymadarászon, Szatmárhegyen és Atyában is felbukkan egy-egy hirdetés, melyeket átlagban 100 lejjel kevesebbért foglalhat le az utazó. Ezeket már csak azért is érdemes számba venni, mivel kedvező áruk mellett ezek a vidéki szállások nem ritkán a térség kultúrájával és szokásaival is megismertetnek, az igazi kalandozóknak pedig ez is egy igen fontos szempont. Viszont azt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy néhány ingatlan más, ugyancsak szállásfoglalással foglalkozó oldalon is szerepelhet (pl. booking.com), s nem ritkán kedvezményesebb áron lehet lecsapni egy-egy lakásra vagy házra. Érdemes tehát alaposan körülnézni, mielőtt szállást foglalunk valahol, hiszen néhány plusz kattintással könnyedén megtakaríthatunk néhány lejt, melynek egy-egy átutazás vagy kiruccanás során biztosan akad jobb helye is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: