2005-12-31 02:19:35• hírek • Szatmar.ro

Sok illegális bevándorló Romániában

Az elmúlt évekhez képest 66 százalékkal nőtt az illegális határsértések száma.
Az elmúlt évhez képest az idén mintegy 66 százalékkal nőtt azoknak a külföldi állampolgároknak a száma, akik törvénytelenül próbáltak átkelni a román határon – adja hírül a Szabadság kolozsvári magyar napilap.

Románia jelenleg tranzitország szerepet tölt be az európai uniós államok felé. Miután Románia is tagja lesz az EU-nak, maga is célországgá válhat.

Románia földrajzi fekvése révén összeköttetést teremt Európa nyugati és keleti térségei között, valamint Ázsia déli része és Nyugat-Európa között. Éppen ezért az illegális vándorlás balkáni útvonalának egyik láncszeme. A román határrendőrség szerint kisebb mértékben, de a törvénytelen bevándorlók továbbra is használják az Afganisztán–Irán–Irak–Törökország–Bulgária–Románia útvonalat. Ugyanakkor egyre hangsúlyosabb a burkolt vándorlás, amikor török vagy moldovai állampolgárok törvényesen lépnek be az ország területére, majd külföldi, hamisított útlevelekkel próbálnak továbbmenni nyugat felé. Új jelenség viszont, hogy moldovai állampolgárok csoportosan próbálnak kijutni Romániából a zöldhatáron.

A legtöbb, törvénytelen határátlépéssel próbálkozó személy ázsiai: Indiából, Irakból, Pakisztánból, Grúziából származnak. Továbbá jönnek a Moldovai Köztársaságból, Libériából és Nigériából.

A határrendőrség többek között az intézmény átszervezésével, a nemzetközi együttműködések fokozásával, a határrendőrök továbbképzésével igyekezett a helyzeten javítani.

(CENA)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: