2009-06-18 14:02:24• hírek • MTI/AP/dpa

Tovább zaklatják a bevándorlókat

Újabb romániai bevándorlókat támadtak meg ismeretlenek szerda éjjel Észak-Írországban, ahol egy nappal korábban több család kénytelen volt a támadások elől egy templomban menedéket keresni.

Egy család házának ablakát kővel bedobták, a lakók közül senki sem sérült meg - közölte a belfasti rendőrség. A hatóságok szerint rasszista támadásról volt szó, a megtámadottak nagy része ugyanis Romániából származó roma kisebbségi bevándorló.

Az elmúlt napokban ismeretlen elkövetők mintegy 115 románt üldöztek el, fenyegettek meg vagy dobáltak meg kövekkel. Húsz család, köztük egy 5 napos kisbaba, kénytelen volt egy templomban menedéket keresni. Számukra a hatóság egy közösségi házban biztosított helyet. A románok szeretnének visszatérni hazájukba.

Mióta Románia 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, több ezer roma költözött a gazdagabb nyugati országokba, ahol többnyire nyomorúságos körülmények között élnek. Írországban kormánybecslések szerint kis számú, mintegy ezer fős Romániából  érkezett népesség él.

A belfasti támadások nem az elsők Európában. A 2007-ben történt olaszországi eset óta több környező országban is történtek romaellenes incidensek. a gazdaság romlásával és a bevándorlások számának növekedésével faji feszültségek kiéleződnek. Ezzel is magyarázható, hogy a múlt heti európai parlamenti választásokon több országban is mandátumokat szereztek szélsőjobboldali pártok.


Belfasti utcakép. A nyugalom csak látszólagos
Belfasti utcakép. A nyugalom csak látszólagos


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: