2011-02-21 16:34:16• hírek • MTI

Tovább tisztogatnak

fotó: vremea noua
fotó: vremea noua

Újabb 53 határrendőrt vettek őrizetbe hétfőn a hatóságok, amelyek folytatják a határátkelőknél végzett rajtaütésszerű ellenőrzéseket a korrupció felszámolása érdekében.

Ezúttal a román-moldovai határon lévő Albita átkelőhöz szálltak ki a rendőrök, akik átkutatták a vámépületeket, de házkutatást tartottak az őrizetbe vett határrendőrök otthonaiban is. Az őrizetbe vett, majd ügyészségi kihallgatásra bekísért személyek között van a határátkelő parancsnoka is a román média információi szerint. Többségüket otthonaikból szállították Bukarestbe kihallgatásra, egy részüket munkahelyükről vitték el. A hatósági kiszállás miatt hétfőn reggel az átkelőnél két órán keresztül szünetelt a forgalom.

Február folyamán a hatóságok mintegy száz határrendőrt és vámost vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba korrupció gyanúja miatt. A román-szerb határon lévő temesmórai (Stamora Moravita) és a néranádasi (Naidas), valamint a román-ukrán határ szeretvárosi (Siret) átkelőjénél dolgozott a mintegy száz határrendőr és vámos. Őket azzal gyanúsítják, hogy kenőpénz fejében szemet hunytak az illegális cigarettacsempészet fölött.

A vámbotrány miatt szintén februárban Emil Boc miniszterelnök menesztette tisztségéből Radu Traian Marginean országos vámfőnököt, miután büntetőjogi eljárást indítottak ellene. Azzal gyanúsítják az ügyészek, hogy a Szatmár megyei halmi határátkelő volt vezetőjét 130 ezer euró kenőpénz fejében nevezte ki a funkcióba, majd újabb 300 ezer eurót kért a kinevezésben érdekelt üzletemberektől, hogy meghosszabbítsa mandátumát.

Románia eredetileg már tavasszal csatlakozott volna a schengeni övezethez Bulgáriával együtt. Bukarest, déli szomszédjától eltérően, teljesíti a csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket, de Franciaország és Németország olyan általánosabb bírálatot fogalmazott meg a két ország schengeni tagságával szemben, miszerint mindkét országban még igen elterjedt a korrupció. Berlin és Párizs félelmei szerint e jelenség miatt a két ország nem képes biztosítani a schengeni övezet keleti határainak biztonságát.

Románia reméli, hogy őszre újabb csatlakozási céldátumot határoznak meg Bukarest és Szófia számára a schengeni övezethez tartozó államok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: