2015-08-16 18:55:04• hírek • Trebitsch Péter/MTI

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

A legfrissebb adatok szerint 112-re nőtt a tiencsini katasztrofális robbanások ismert halálos áldozatainak száma, 95 embert nem találnak - közölték vasárnap a kínai város hatóságai egy sajtótájékoztatón. A legfőbb ügyészség bejelentette, nyomozást indított hivatali hatalommal való visszaélés, kötelességszegés gyanúja miatt.

Az áldozatok közül eddig 24-et azonosítottak. A kórházakban 722 embert kezelnek, közülük 58-nak súlyos vagy válságos az állapota. A hiányzó tűzoltók közül 13-an hivatásosak, 72-en voltak a tiencsini kikötőt üzemeltető Tianjin Port Group vállalatcsoport alkalmazásban.

Sajtójelentések szerint a vidéken toborzott, többnyire 20-as éveikben lévő fiatalok, akiket a vállalat szerződtetett, nem voltak gyakorlott és jól képzett tűzoltók. Kínában országos gyakorlat a helyi tüzekhez gyorsan riasztható céges tűzoltóegységek fenntartása. Szakmai felügyeletüket viszont nem a közbiztonsági tárcához tartozó városi tűzoltóság látja el.

Ezek a tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre. Családtagjaik kétségbeesetten követelik a hollétükre vonatkozó információkat, keresik a magyarázatot a történtekre és szeretnék elérni a felelősök megbüntetését.

A helyszínen továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét.

A hadsereg vegyvédelmi alakulatai vasárnap megkezdték a vélhetően több száz tonna rendkívül mérgező nátrium-cianid maradványainak eltakarítását - ezt a pekingi helyőrség parancsnokságának vezérkari főnöke, Si Lu-ce erősítette meg sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a semlegesítést hidrogén-peroxiddal folytatják, egyúttal építik azokat a zagygátakat, amelyekben a sérült hordók tartalmát elhelyezik, a még ép hordókat pedig elszállítják.

Si közölte, a robbanás helyszínének közelében nem tapasztaltak mérgező gázokat a levegőben. A városi környezetvédelmi hivatal vezető mérnöke azt állította, hogy a 17 megfigyelő pont közül két helyen észlelték a hidrogén-cianid jelenlétét a levegőben, de nem az egészségre veszélyes mértékben.

A kritikus területeket körülbelül 160 különlegesen képzett katona kutatja át, hogy megelőzzék a másodlagos katasztrófát. A katasztrófa-elhárítás központjának illetékesei kijelentették, eddig egyetlen mentőnél sem tapasztaltak a vegyszereknek tulajdonítható mérgezést, rosszullétet.

Vasárnap a helyszínre utazott Li Ko-csiang miniszterelnök azzal a céllal, hogy találkozzon a tűzoltókkal, a mentőkkel és felkeresse a kórházban a sérülteket.

Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a helyi kormányzatoknak címzett írásos utasításában közölte, hogy jobb katasztrófa-elhárítási rendszert, a munkavédelmi előírások hatékonyabb betartását és minden lehetséges biztonsági kockázat alapos felmérését várja el. Mint fogalmazott, az elszámoltatás rendszerét komolyan kell venni a gyakorlatban, hogy megelőzzék a hanyagságból elkövetett mulasztásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: