2011-01-08 15:10:03• hírek • Szatmár.ro

Tovább nőnek a terményárak

Nem állt meg a búza és a kukorica árának növekedése.

Kilónként 80 banis áron alul nem lehet jelenleg szemestakarmányt vásárolni Szatmár megyében. Ez rekordárnak számít az utóbbi évek vonatkozásában, a gazdák viszont azt jósolják: amennyiben 2011-ben jó lesz a gabonatermés, úgy ismét visszaesik az ár. Kenyérgabonából már nem sok van raktáron tájegységünkben, kukoricából viszont még bőven akad - sőt, több száz hektárról még be sem takarították ezt a növényt a gazdák.

A szakemberek szerint az időjárási viszontagságok - a hideg és a túlzott csapadék - nem tesznek kárt a „lábon álló" máléban. Sőt (a vaddisznó- és a lopáskárokat leszámítva) ez a legjobb raktározási módszer, ugyanis így szárad a legjobban a kukorica. Már a betakarítást követően emelkedésnek indult az addigi 25-30 baniról az ár mindkét mezőgazdasági kultúra esetében. Októberben a kukorica kilónkénti ára 40,35 bani volt, a búzáért 50 banit kértek.

December elején mindkét termény esetében 60 bani volt az ár. Miközben az elmúlt esztendőkben jelentős mennyiségek maradtak raktáron mind a búzából, mind a máléból, a tavaly az ország minden részéből érkeztek nagybani felvásárlók a megyébe.


Nő a termények ára
Nő a termények ára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: