2018-07-02 13:59:11• hírek • Hirado.hu

Tovább küzdenek az áradások következményeivel Romániában

Legalább négy ember életét veszítette az áradásokban Romániában. Elmosott utakat és elárasztott pincéket hagyott maga után az áradás.

A felhőszakadások és a heves zivatarok miatt az elmúlt 2-3 napban több hegyi folyón is villámárvíz alakult ki, a víz elképesztő erővel zúdult a településekre. Hargita megyében Kászon és Kézdiszentlélek között szünetel a közúti forgalom, mert az út egy szakaszon beomlott. Több településen is saras vízzel teltek meg a pincék, kertek, udvarok.


A Kovászna megyei Kökösbácstelken a házak udvarán derékig ér a víz, a kisebb háziállatokat is az épületek felsőbb emeleteire menekítették. A környező településeket csak csónakokkal lehet megközelíteni. Kilépett szűk medréből az Olt folyó, hatalmas a sodrása, mindent visz az ár, ami az útjába kerül.


A legrosszabb helyzet Románia magyarok lakta két megyéjében Kovásznában és Hargitában uralkodik. A Maros és az Olt vízgyűjtő területe víz alá került, a hegyekből lezúduló patakok tönkretették a termést a földeken.


A helyiek homokzsákokkal is próbáltak védekezni, sikertelenül. Sárlével teltek meg a pincék, kertek, udvarok, csűrök. Szerencsére senki nem sérült meg a településen.


A csíkszeredai hivatásos tűzoltók és a csíkrákosi önkéntesek házról házra járnak, rengeteg a szivattyúzási munka. A községben szerencsére van vezetékes víz, mert az udvari kutak vizét mindenhol fertőtleníteni kell.


A hegyi patakok vízszintjének csökkenése után jelenleg a károk helyreállítása és kárfelmérés zajlik a Gyergyói-medencében. Gyergyócsomfalván tucatnyi ház pincéjét lepte el az ár, azonban a helyiek nem tétlenkedtek és legnagyobb részben saját erőből oldották meg a problémákat. A település vezetői a gátakat és az árterületeket vették szemügyre, hogy a jövőben megoldást találjanak az áradások elkerülésére.


A hivatalos összesítések szerint Kovászna megyében eddig 24 települést érintett az árvíz, 263 embert kellett kimenekíteni otthonából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: