2014-10-22 11:18:18• hírek • (x)

Tovább kell küzdeni az önálló magyar színtársulatért

Szatmári Magyar Hangok címmel kedd délután pódiumbeszélgetést tartottak az Ács Alajos Stúdióteremben.

Közel kétszázan gyűltek össze kedd délután a Stúdióteremben, ahol országos témák mellett szatmári problémákról is szó esett egy pódiumbeszélgetés keretében. Szó volt a választásokról és a bannerek kihelyezésével kapcsolatban kialakult helyzetről, az autonómia-törekvésekről és a szatmári magyar társulat önállóvá válására irányuló törekvésekről.

A romániai társadalmi viszonyokat illetően a pódiumbeszélgetésen résztvevő Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint a tisztelet hiánya a leginkább jellemző. A tisztelet hiányára pedig a legjobb példa a Szatmárnémetiben kialakult helyzet: Szatmárnémeti város tanácsa azt a helyi döntést sem tartja be, amelyet maga hozott meg a kampányidőszakra. Ebben az áll, hogy nem szabad népszerűsítő anyagokkal teleaggatni a várost, ám ennek éppen a szöges ellentéte az, ami megvalósult.

„Szatmár megye Erdély kicsinyített mása és ez a sokféleség nem csak vallás és nemzetiség tekintetében jelentős, hanem a magyarság szempontjából is, hiszen a megyében van, ahol többségben, máshol kisebbségben, illetve erőteljes szórványhelyzetben élnek magyarok. Emiatt Székelyföld regionális autonómiára való törekvését is van, ahol jobban értik, máshol pedig a kulturális autonómia igényét tekintik fontosabbnak az emberek" - mondta a beszélgetésen Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke.

A beszélgetésen résztvevők hangot adtak azon véleményüknek is, miszerint Szatmárnémeti jelenlegi vezetése nem úgy látja el feladatát, ahogy azt kellene. Komoly hibákat követnek el: egyszerűen nem gondoskodtak a színház alkalmazottainak egész évi fizetéséről, de az Eu-s pályázatok révén nyert modernizálási munkálatok megvalósítása is csigatempóban halad - például az Északi Színház épületének a felújítása.

A beszélgetésen az önálló magyar színtársulat létrehozására való helyi törekvés is terítékre került több hozzászólásban. Ez idáig a kezdeményezés még nem járt sikerrel, erőteljes ellenkezésbe ütközött Szatmárnémeti jelenlegi városvezetése részéről. abban egyetértettek: tovább kell folytatni a küzdelmet az önálló magyar színtársulat létrehozásáért.

Pódiumbeszélgetés a stúdióteremben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: