2011-05-06 17:03:01• hírek • Szatmár.ro

Tovább hordozzuk örökségét

Sok érdeklődőt vonzott a „Scheffler János - Hűség és Áldozat" címmel a Dinu Lipatti Filharmóniában pénteken délután két órától megrendezett szimpózium.

A Szatmári Római Katolikus Püspökség és a „Vasile Goldiş" Egyetem tanárainak közös szervezésében létrejött szimpózium Scheffler János püspök személyét és mártíromságát volt hivatott bemutatni, ismertetve a kor sajátosságait, illetve a kommunista béklyó szorításában szenvedő egyház és egyházfik megalkuvás nélküli lelkületét.

A rendezvény délután két órától vette kezdetét, Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök köszöntőjével, melyben az egyházmegye örömének és büszkeségének adott hangot, hogy egy ilyen kis közösség a világegyháznak tudott adni egy olyan embert, aki a huszonegyedik század keresztényei számára örök példa tud lenni tiszta jellemével, hűségével, hitével és engedelmességével.


Sok érdeklődő vett részt a szimpóziumon
Sok érdeklődő vett részt a szimpóziumon



Az eseményt jelenlétével megtisztelte Csehi Árpád megyei tanács elnök is, aki beszédében a boldoggá avatás eseményének fontosságát emelte ki: „Napjainkban különösen fontos, hogy áldozatos munkája és élete példaértékűvé váljon mindannyiunk számára a szeretet önzetlen megélésében és a hit buzgó gyakorlásában egyaránt. Éppen ezért Scheffler János boldoggá avatása az egyik legjelentősebb esemény Szatmár Megye történelmében. Olyan jelentőségteljes esemény, amelynek során óhatatlanul emlékezetünkbe véssük, hogy a történelmünk jeles eseményeinek nem szabad a feledés homályába veszniük, ezeket lelkületünkben őrizve a jövő nemzedékek számára is tovább kell örökítenünk."

A rendezvény további részében előadások következtek, így Dr. Mircea Teodoru egyetemi tanár a huszadik század vértanúiról, a kommunista elnyomásról; Ft. Román János a Kálvária templom román közösségének plébánosa a boldoggá avatás fogalmáról és lefolyásáról; Maria Reiz a „Johann Ettinger" német tannyelvű elméleti líceum igazgatója pedig a püspök példamutató tanító és tanár jelleméről beszélt.


Csehi: Scheffler János boldoggá avatása jelentős esemény
Csehi: Scheffler János boldoggá avatása jelentős esemény


A szimpózium második felében, Ft. Reszler Mihály nagykárolyi főesperes Scheffler János életét mutatta be; Dr. Gheorghe Toduţ, a Kultúrális Örökség Igazgatóságának részéről a vértanú hősiességét emelte ki és mutatott rá példaként a jelenlegi és eljövő generációknak; Dr. Claudiu Porumbăcean egyetemi tanár kommunista elnyomás alatti egyházüldözés módszereit és áldozatainak lelkületét emelte a hallgatóság elé; Dr. Bura László történész pedig végül Scheffler János egyenes jellemét emelte ki, amely nem tűrte a megalkuvást, hanem inkább a mártírhalált választotta.

Ilyés Gyula polgármester a szimpózium végén szólt a hallgatósághoz. Ekkor kiemelte, a közelgő boldoggá avatással Scheffler János áldozatára emlékezünk, aki személyében egy egész közösség szenvedését hordozta és vitte mártírhalálig. Az ő, és a sorsában osztozó sokak hősies magatartása nem volt hiábavaló, hiszen a későbbi nemzedékek lelkületükben, jellemükben hordozzák örökségüket tovább és adják át gyermekeiknek.

Ahogy a kezdéskor és a félidőben, a rendezvény végén is komolyzenei pillanatoknak örvendeztették meg a közönséget: Marius Boroş tenor és a Kálvária templom Adoremus kórusa, Balaskó Balázs zongorista közreműködésével és Kuki Zsolt vezényletével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: