2011-09-24 10:37:19• hírek • MTI

Tovább gyűrűzik a MOGYE botrány

Diszkriminatív és törvénytelen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) jelenlegi chartája, mert nem veszi figyelembe az új román oktatási törvény rendelkezését, amely lehetővé tenné a magyar tagozat létrehozását - közölte pénteken Marosvásárhelyen a sajtó képviselőivel Kincses Előd.

A marosvásárhelyi ügyvéd a Tőkés Lászlóval együtt tartott sajtóértekezleten kifejtette: szerinte már az sem a demokratikus elvek tiszteletben tartásáról tanúskodik, hogy az egyetem legfőbb döntéshozó szervében, a szenátusban kétharmados a román többség, miközben a román és magyar diákok fele-fele arányban tanulnak az intézményben.

Ez a kétharmados többség mit sem törődött az új tanügyi törvény rendelkezéseivel - szögezte le Kincses Előd. A jogszabály 135. cikkelye egyebek között kimondja, hogy a multikulturális egyetemeken - így a marosvásárhelyi felsőoktatási intézményben is - önálló tagozatoknak kell létrejönniük az oktatás nyelve szerint, így a román mellett magyar tagozatnak is.

Ennek ellenére a marosvásárhelyi egyetem román többségű szenátusa elutasította a magyar tagozat létrehozását a nyár elején elfogadott egyetemi chartájában.

Kincses Előd elmondta: közigazgatási eljárás keretében panaszt nyújtott be a MOGYE szenátusa ellen a magyar intézetek létrejöttének akadályozása miatt. Panasszal fordult az oktatásügyi minisztériumhoz, akárcsak Markó Bélához, az oktatásért felelős miniszterelnök-helyetteshez.

Az ügyvéd ismételten jelezte: ha panaszát nem fogják elfogadni, nem vonják vissza és nem dolgozzák át a chartát, a közigazgatási bíróságon keres jogorvoslatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: