2009-08-19 14:55:06• hírek • MTI

Tovább folyik a vita a tanügyi reformról

Megosztja a román kormánypártokat a közoktatás és a felsőoktatás reformját célul kitűző törvénycsomag, amelyet az egyik kormánypárt gyorsított eljárással, parlamenti vita nélkül akar elfogadni.

A Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetői szerint nincs értelme a további halogatásnak. Szerintük a Mircea Miclea volt oktatási miniszter által kidolgozott tervezet a legjobb. A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői viszont az ő jelenlegi oktatási miniszterük által kidolgozott törvénycsomagra esküsznek, és kifogásolják, hogy kormánypartnerük a parlament megkerülésével akarja elfogadtatni a jogszabályt.

Korábban Emil Boc demokrata miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya szeptember elején felelősséget vállal három másik törvénytervezettel együtt az oktatási törvénycsomagért is a törvényhozó testület előtt. Ez azt jelenti, hogy parlamenti vita nélkül léphet érvénybe az oktatási törvénycsomag. Traian Basescu államfő a parlament épületében szervezett vitán üdvözölte a miniszterelnöknek a gyorsított eljárásra vonatkozó szándékát.

A Miclea-csomag szorosan kapcsolódik Basescuhoz, hiszen az elnöki hivatalban létrehozott szakértői testület dolgozta ki az elképzelést az egykori oktatási miniszter irányítása alatt. Csakhogy a tavaly decemberi parlamenti választások után létrejött román nagykoalícióban született egyezség értelmében az oktatási miniszteri tisztség a szociáldemokratáké lett, Ecaterina Andronescu tárcavezető pedig elmúlt hónapokban új reformtervezetet dolgozott ki.

A két dokumentum között jelentős eltérések vannak. Így például a jelenlegi miniszter 12 osztály elvégzését tenné kötelezővé, míg a volt miniszter a kötelező közoktatást 10 osztályra korlátozná. A két tervezet az érettségi vizsgáról is különbözőképpen rendelkezik.

A bukaresti vita során nem derült ki, hogy a kormány két hét múlva melyik oktatási reformcsomagot terjeszti a parlament elé. Emil Boc csak annyit közölt, hogy minden javaslatot meghallgat, a tervezetekből azokat a részeket használja fel a végleges változatban, amelyek hasznosak a diákok számára és a rendszer megreformálása érdekében.
Romániai magyar oktatási szakemberek az Új Magyar Szó című napilapnak elmondták, hogy a Miclea-féle törvénytervezetet támogatják, mert az "ígér a legtöbbet" a kisebbségi oktatás terén.


A koalíciós partnerek a tanügyi reformmal kapcsolatban is vitába keverednek
A koalíciós partnerek a tanügyi reformmal kapcsolatban is vitába keverednek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: