2009-02-17 12:55:41• hírek • Szatmár.ro

Tovább esnek az ingatlanárak

A gazdasági válság miatt egyre olcsóbbak lesznek a lakások.

A pénzügyi krízis nagyon súlyos hatással van a romániai ingatlanpiacra is. Az Impulzus.ro romániai magyar hírportál szerint a beruházások akár 80 százalékkal is csökkenni fognak. Sőt, az építők egyre gyakrabban választják Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot, ugyanis ott nagyobb a kereslet.

A szakértők arról beszélnek, hogy az évekkel ezelőtt elkezdődött építkezési hullám könnyen leállhat. A Cushman&Wakefield társaság tanulmányi eredményei azt mutatják, hogy a 2006 után elkezdett építkezések mintegy 70 százaléka be van fagyasztva, vagy árusítják azokat.

 

 

Mivel a bankok alig adnak lakásvásárlási hiteleket, a kereslet egyre kevesebb, a lakások árai  pedig 35 százalékkal csökkentek. A szakértők állítása szerint az árcsökkenési hullámnak még nincs vége, ugyanis 2009 végére még 30 százalékkal fognak csökkenni az ingatlanárak. Például tavaly egy két szobás lakásért a 120 ezer eurót kellett kifizetni, most már ugyanazt a lakást 85 ezer euróért lehet megvásárolni. Azonban 2009 végére ez a lakástípus csupán 60 ezer eurót fog érni.

Vannak azonban olyan városok, ahol az ingatlankrízis nem lesz ennyire drasztikus. Olyan régiókról van szó, ahol a munkanélküliségi ráta nem fog változni, mint például Bukarest, Konstanca, Brassó és Kolozsvár.
Építés: Idén tovább csökkenhetnek az ingatlanárak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: