2018-05-08 06:23:56• hírek • MTI

Tovább emelte a jegybank az alapkamatot

Huszonöt bázisponttal, 2,50 százalékra  emelte a román jegybank az alapkamatot, az új kamatszint keddtől lesz érvényes - közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.

A román jegybank igazgatótanácsa az idén már harmadszor növeli az irányadó kamatot, legutóbb februárban hajtott végre huszonöt bázispontos kamatemelést a januári, szintén huszonöt bázispontos emelés után. A kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátája nem változott, így
mind a lej, mind a deviza esetében 8 százalék maradt a tartalékráta.


Az infláció a korábban remélt ütemnél gyorsabban emelkedve, márciusban elérte az 5 százalékot. A fogyasztói árindex-emelkedés kezelését illetően az elmúlt hetekben vita alakult ki a kormány és a jegybank között. A felek képviselői pénteken tárgyalóasztalhoz ültek, miután Klaus Iohannis államelnök is hajlandóságát fejezte ki, hogy közvetítsen a két intézmény között. 


A pénteki tárgyalást követően a felek abban egyeztek meg, hogy az infláció külföldi tényezők hatására nőtt. Korábban a kormány azzal vádolta a jegybankot, hogy nem lép fel hatékonyan az infláció megfékezése érdekében, a jegybank egyes tisztségviselői pedig azt vetették a kormány szemére, hogy a munka termelékenységéhez képest gyorsabb ütemben növeli a béreket a közszférában, s ezzel serkenti az inflációt. A központi bank az idén 3,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedésre számít, 2019-ben pedig 3,1 százalékos inflációval számol.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: