2009-09-15 10:53:15• hírek • Matos Lajos/MTI

Tovább él, aki szereti a zöld teát

A naponta hét csésze zöld teát vagy akár annál is többet elfogyasztó, idős emberek általában tovább élnek, mint azok, akik nem szeretnek teázni - állapították meg japán kutatók. Vizsgálatukat a nemzetközi szakfolyóirat, az Annals of Epidemiology legújabb száma közölte.

A szakirodalom szerint a zöld teát négyezer éve a kínaiak fedezték fel. Ázsiában évezredek óta gyógyszerként is használatos, és főleg a japán kereskedők útján mind az Egyesült Államokban, mind Európában is igen népszerűvé vált.
A zöld tea leveleiben igen sok a biológiailag aktív anyag. Antioxidánsok, flavonoidok vannak benne, és ezek az életfolyamatok szempontjából kedvezőek. Mivel a "rossz" LDL-koleszterin akkor épül be az erek falába, amikor oxidálódik, ezért az ezt a folyamatot gátló antioxidánsok fékezik az érelmeszesedést. A flavonoidoknak köszönhető sok olyan, egészségünk szempontjából népszerű tápanyag kedvező hatása, mint a vörösbor vagy a csokoládé.

A zöld tea hatóanyagai ugyancsak ide tartoznak. A fogyókúrázók is gyakran isszák ezt az italt, mert egyes elméletek szerint fokozza a kalóriaégetést. Ezt megbízható vizsgálatokkal ugyan nem sikerült bizonyítani, de ha valaki sós, olajos burgonyaszirom rendszeres rágcsálása helyett mindig megiszik egy csésze teát, bizonyosan veszít a túlsúlyból.
A távol-keleti gyógyítás szinte minden betegség kezelésére alkalmazta a zöld teát, a fejfájástól a depresszióig. A tudományos orvoslás is mind több, megfelelően ellenőrzött vizsgálattal igyekszik tisztázni a tea értékét a betegségek megelőzésében és ellátásában. Nemrég például arra utaló megfigyeléseket közöltek, hogy az idült ízületi gyulladás kedvezően befolyásolható zöld tea rendszeres fogyasztásával.


A fogyókúrázók is gyakran isszák a zöld teát
A fogyókúrázók is gyakran isszák a zöld teát


Most japán kutatók 65-84 éves idős embereket vizsgáltak az ország különböző területein. A hat esztendei megfigyelésnek összesen tizennégyezer időskorú résztvevője volt. Jorifudzsi Takasi és munkatársai az együttműködő személyektől igen részletes táplálkozási adatokat kértek, és a zöld tea fogyasztását külön értékelték.
Mind a nők, mind a férfiak életkilátásai abban a csoportban voltak a legjobbak, amelyiknek tagjai naponta hét vagy annál is több csésze zöld teát ittak. Mind a szív- és érrendszeri halálozást, mind a rosszindulatú daganatok előfordulását késleltette a zöld tea.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: