2012-04-10 09:44:37• hírek • mti

Tovább csökkent márciusban az éves infláció Romániában

Márciusban 2,4 százalékra csökkent Romániában az éves infláció - közölte kedden a román országos statisztikai intézet (INS).


Az INS szerint az előző hónapban regisztrált 2,59 százalékos éves inflációs ráta után a márciusi érték újabb történelmi mélypontnak számít az elmúlt huszonhárom évben. Az első három hónapban a havonkénti átlag inflációs ráta 0,5 százalék volt a tavalyi hasonló időszakban jegyzett 0,7 százalékhoz képest.

A román pénzügyi elemzők márciusra 2,5 százalék éves inflációra számítottak, becslésük szerint az év végén ez az érték 3,5 százalékra nő. A román központi bank februárban 3 százalékról 3,2 százalékra növelte az idei inflációs előrejelzését.

Az infláció lassulása miatt a román központi bank március végén rekordalacsony szintre szállította le irányadó kamatát, amelyet 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentett. Ez sorban a negyedik egymást követő 25 bázispontos kamatvágás volt.

Először tavaly decemberben csökkent a rendszerváltás óta történelmi mélypontra az éves infláció, amely akkor 3,14 százalék volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: