2012-03-21 14:43:50• hírek • MTI

Toulouse-i lövöldözés - tárgyalnak a merénylővel

Saját kérésükre evakuálták annak a toulouse-i háznak a lakóit, amelyben a francia rendőrség elit alakulata szerda hajnalban körülzárta a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. A férfi egy első emeleti lakásban van, túszt nem ejtett, és azt mondta, délután megadja magát.

A 24 éves és Mohammed Merahot előző nap titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk és a rendőri nyomozás segítségével sikerült azonosítani - közölte a rendőrség.

A Le Point című hetilap internetes oldala azt írta, hogy a feltételezett merénylő karosszérialakatos. A napokban többször látták egy gyorsan hajtó fehér kisteherautó volánja mögött, valamint egy szomszédos labdarúgópályán imádkozás közben, s ezek a jelek nyugtalanították a lakókat. Más tanúk viszont arról számoltak be, hogy a múlt hétvégén előzékenyen segített egy költözésnél a házban. Bátyja, a 27 éves Abdelkader Merah - akit reggel őrizetbe vett a rendőrség - az építőiparban dolgozik. Mohamed 2010-ben jelentkezett az idegenlégióba, de nem vették fel. A harmadik, legfiatalabb fiútestvérnek bátyjaival ellentétben soha nem volt dolga a rendőrséggel - írt a Le Point.fr.

Abdelkader mellett a gyanúsított anyját és élettársát is őrizetbe vették Toulouse-ban.
A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter azt mondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén. A rendőrség "legfőbb gondja" jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest - tette hozzá a miniszter.

Evakuálták a házat, amiben a lövöldöző tartózkodik

A francia elnök szerint a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje a nemzeti közösséget. Nicolas Sarkozy azelőtt beszélt élő adásban a francia televíziókban, hogy elindult Toulouse-ba. "Nem engedhetünk sem (az iszlám vallás és a merénylő közötti) összemosásoknak, sem a bosszúnak" - fogalmazott rövid megszólalásában a köztársasági elnök, miután fogadta hivatalában Franciaország legfőbb vallási vezetőit. "Azért találkoztam a zsidó közösség és a muzulmán vallás képviselőivel, hogy bebizonyítsuk, a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje nemzeti közösségünket" - hangsúlyozta Sarkozy.

Végső nyugalomra helyezték szerdán a toulouse-i lövöldözésben megölt három zsidó gyermeket és egy rabbit Jeruzsálem legnagyobb zsidó temetőjében.
A 30 éves Jonathan Sandler és két kisfia, az ötéves Arieh és a négyéves Gabriel, valamint a hétéves Myriam Monsonego holttestét szállító repülőgép szerda hajnalban érkezett meg Tel-Aviv nemzetközi repülőterére, ahonnan azonnal Jeruzsálembe vitték tovább az áldozatok földi maradványait.
Az áldozatoktól - akik francia-izraeli kettős állampolgárok - a párizsi Roissy repülőtéren Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott. A holttesteket Alain Juppé külügyminiszter és a hozzátartozók kísérték tovább Izraelbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: