2017-02-27 16:31:44• hírek • Kocsis Zoltán

Országos és nemzetközi döntőkben a kölcseysek

Nagy Hanna
Nagy Hanna

Remekeltek a különböző tantárgyversenyek területi döntőiben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai. Kicsik és nagyok is sikerrel vették fel a versenyt riválisaikkal, készülhetnek az országos vagy nemzetközi döntőkre.

A legkisebb döntőző Nagy Hanna volt, aki az első helyen végzett a második osztályosok korcsoportjában a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny megyei szakaszán. Wolf Henriette tanító néni tanítványa ezzel kiérdemelte a jogot, hogy ott lehessen a nagyváradi országos döntőben április 7-9. között.

Rajta kívül a harmadikosok között győztes Rus Lilla, szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola és Lovas Tünde tanítónéni diákja, a negyedikesek között első helyen végző Toma Tamara, a kaplonyi Fényi István Általános Iskola és Toma Anikó tanítónéni tanítványa, valamint a másodikosok között második Erdei Jázmin Fanni, a 10-es iskola és Reich Annamária diákja képviselheti Szatmár megyét a Körös-parti fináléban.

A tizedikes Kegyes Dávid az Irinyi János, a hetedikes Éles Júlia és Cseres Nikole a Hevesi György Kémiaverseny kolozsvári országos döntőjébe jutott be. Mindkét versenyt az Erdélyi Műszaki Tudományegyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezi: a Hevesi Györgyről elnevezett versenyen a VII-VIII-osok, az Irinyi Jánosról elnevezetten pedig a IX-X.-esek vehetnek részt. Mindkét esetben iskolai és megyei fordulók után jutottak el a diákok az országos döntőbe. Innen két hely - értelemszerűen az első két helyezett - visz a kárpát-medencei döntőbe a Hevesi György és hat az Irinyi János kémiaversenyről. Előbbit Egerben, utóbbit Szegeden rendezik, magyarázta Átyim Erzsébet kémiatanárnő.

Balról jobbra: Cseres Nikole, Kegyes Dávid, Éles Júlia

Kegyes Dávidról és Éles Júliáról el kell mondani, hogy a második, illetve a harmadik helyen zártak a megyei fizika tantárgyversenyen is - utóbbi hétfőn pedig már a Vermes-Öveges fizikaverseny megyei szakaszán mérte össze tudását a versenytársakkal.

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival, Schefler Barnával és Gittinger Andrással egyetemben pedig a XII-es Fogel Péter az Erdélyi Magyar Matematikaverseny döntőjén keresztül bejutott a verseny nemzetközi fináléjába, amelyet idén Felvidéken szerveznek meg.

A versenyen tizenketten képviselték Szatmár megyét -  a Kölcsey és a Hám János mellett a Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai. Fogel (felkészítő Kató Enikő) mellett dícséretet kapott Gittinger András (felkészítő Kóczinger Éva) is, míg Schefler Barna (felkészítő Polcz Zita) nem talált legyőzőre, így egyenesen az első helyen végzett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: