2020-06-05 08:30:18• hírek • Közlemény

Törvénytervezet: külön sáv az ingázóknak, több határátkelő

Magyar Lóránd parlamenti képviselő
Magyar Lóránd parlamenti képviselő

Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő volt az egyik kezdeményezője annak a június 3-án iktatott törvénytervezetnek, mely nagy változást hozhat a román-magyar határon át ingázók életében. A tervezet arra kötelezné az illetékes hatóságokat, hogy egy külön sávot hozzanak létre azoknak, akik minden nap a munkába való eljutás miatt kell átlépjék a határt, így jelentősen csökkenne a határátkelésnél töltött idő. 

Továbbá megnyitnák azt a 10 határátkelőt, amelyet az elmúlt években EU-s alapokból alakítottak ki, és aszfaltozták le a határhoz vezető utakat.


“Az elmúlt években sok szatmári vásárolt ingatlant Magyarország keleti határának közelében, ám ott csak az otthonuk van, nap mint nap – akár hétvégén is - átjárnak Romániába, Szatmár megyébe, főleg munkaügyben. Az elmúlt hetekben kialakult helyzet elsősorban őket érinti: sokszor 2-3 órás sorban állás előzi meg a határátkelést, elsősorban délután, amikor Szatmárnémetiből sokan megpróbálnak visszatérni magyarországi otthonukba. Ezen szeretnénk változtatni a tervezetünkkel” – mondja Magyar Lóránd.

A Facebookon több csoport is foglalkozik a határátkelés körülményeivel, az ingázók problémáival. Ezekben is elsősorban a hosszú várakozási időre panaszkodnak, hogy fél órán át meg sem mozdul a sor, az oda-vissza átkelés néha több mint három órát is elvesz a napból. Gond a kiszámíthatatlanság is, pontos időre munkába érkezni nem csak forgalom, hanem határátkelés-függő is. Gond a tüzetes ellenőrzés is, amit legtöbben elsősorban a magyar határőrök számlájára írnak. Ezek az ingázó-hétköznapok, az augusztusi időszakban pedig még rosszabba fordul a helyzet: a Nyugat-Európában dolgozó romániai vendégmunkások érkezésének és távozásának az időszakában 4 óra is lehet a várakozási idő. 

“A nem EU-országokból érkező járművek, a kisbuszok a sorban sokszor alapból plusz fél órát jelentenek – mondja egy tapasztalt ingázó, aki szerint sokat javítana a helyzeten az ingázók számára létrehozott külön sáv. 

A lakóhelyéhez képest más ország területén munkát vállaló személytől a határőrök kérhetik ellenőrzésre a munkaszerződés másolatát, hogy illetéktelenek ne használhassák a gyorsabb átkelést jelentő utat .A törvénytervezet szerint ingázó-igazolvány kiállítását is lehet majd kérni, magának a munkavállalónak, de családtagjaiknak és a vele egy háztartásban élőknek is.  

“Szatmár megye két határátkelőhelye túlterhelt, különösen a Pete-Csengersima átkelő. De további három határátkelőhely is van, melyek csak időszakosan tartanak nyitva. Szárazberek és Garbolc, Horea és Ömböly valamint Nagypeleske-Zajta között hoztak létre új határátkelőhelyeket az elmúlt években, amelyeket jó esetben is csak hétvégenként lehet használni” – mondja a parlamenti képviselő, aki több ízben is kérte ezen átkelők állandóvá tételét, minisztériumokhoz intézett hivatalos kérdések sorával sürgette az újabbak megnyitását.

A törvénytervezet szerint a román-magyar határszakaszon EU-s támogatásból létrehozott tíz átkelőből mindenike állandóvá válna, azaz Szatmár megyében három, Bihar megyében három, Arad megyében pedig négy új átkelő tehermentesítené a már meglevő tranzitpontokat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: