2010-02-16 16:09:09• hírek • Szatmár.ro

Törvénymódosításra készülnek

Hétfőn szavaz a Szenátus a közigazgatási törvény módosításáról: a javaslatok szerint a jövőben a polgármesterek nem használhatják majd fel politikai eszközként a rendelkezés előírásait.

Günthner Tibor szenátor is felszólalt a közigazgatási törvényt érintő módosító javaslatok keddi vitáján. A parlamenti tisztségviselő a Szatmár megyei feloszlatott tanácsok példájával illusztrálta a változtatás szükségességét.

- Ha egy polgármesternek nem tetszik a döntéshozó testület összetétele, vagy az alpolgármester személye, jelenleg megteheti, hogy nem hívja össze két hónapon át a tanácsot. A jelenlegi törvény szerint a testületet ilyen esetben feloszlatják, anélkül, hogy a tanácsosok mulasztást követtek volna el. Nem szabad hagynunk tovább, hogy politikai eszközként lehessen felhasználni ezt a lehetőséget. Rámutattam arra is, hogy a tavaly milyen nehezen lehetett elérni azt, hogy sürgősségi kormányrendelet nyomán egyáltalán költségvetése legyen az ilyen helyzetben lévő megyebeli önkormányzatoknak.

A törvénymódosítás egyik pontja szerint csakis akkor lehetne feloszlatni egy döntéshozó testületet, ha két, egymást követő, törvényesen összehívott tanácsülésen nem jelenik meg kellő számú döntéshozó. Egy másik változtatás az lenne, hogy a polgármestereknek három hónapon belül kötelezően napirendre kell majd tűzniük a tanácsosok által kidolgozott határozattervezeteket. Mint köztudott tanácsülések hiánya miatt tavaly Kaplony, Kökényesd és Szaniszló ellen indított feloszlatási eljárást a prefektúra - utóbbi két község ügye még függőben van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: